Cranberry Scones

Enter a caption


Een Scone is een van oorsprong een Schots Quick-Bread – een broodje dat zonder gist wordt vervaardigd maar met bakpoeder. Dat maakt het geschikt voor wanneer er weinig tijd is. Het is vooral populair in de Angelsaksische Landen – waar de uitspraak van het broodje al eeuwen voer is voor discussie. In Amerika wordt een Scone uitgesproken als ‘skoon’ terwijl in Engeland als ‘Skon’.
Een scone kan al dan niet hartig of zoet zijn, en dikwijls worden ander bestanddelen zoals rozijnen, cranberries, gekonfijt fruit, ui, kaas, … toegevoegd.
Bereidingsduur : Ongeveer een uur.

Recept voor een 8 scones :

Ingrediënten voor Cranberry Scones:
Ingrediënten:
  • Zelfrijzende Bloem
  • Bakpoeder
  • Zout
  • Boter
  • (Karne)Melk
  • Cranberries
  • ei
  • 250gr
  • 2tl
  • 1tl
  • 50gr
  • 125ml
  • 75gr
  • 1

Boter in kleine blokjes snijden en half uur in koelkast zetten, zodat de boter goed koud is.
Oven voorverwarmen op 220° Conventioneel, 200°C hete lucht.
Bloem en zout zeven in mengkom.
Boter onder bloem fijn wrijven tot het er uit ziet als fijne broodkruim.
Bakpoeder en cranberries losjes inmengen – het deeg mag niet te fel gekneed worden. Het geheim van scones schijnt te zitten in het zacht behandelen van het deeg.
Een kuiltje in het midden van het mengsel in de kom maken, en de (Karne)Melk toevoegen. De karnemelk ondermengen. Om het deeg niet te overkneden de melk met een mes ondermengen tot een homogene massa ontstaat.
Bakpapier op een bakplaat leggen.
Deeg op een bebloemde werktafel plat (niet rollen) kloppen tot een egale dikte van 2 à 2.5 cm. Rondjes van 5 à 6 cm uitsteken met een bebloemde uitsteker. En op de bakplaat zetten. Overgebleven deeg terug samenvoegen, opnieuw scones uitsteken – deze worden wel minder mooi.
Ei kloppen met wat melk, en de bovenkant van de scones afstrijken. Eventueel kan de bovenkant nog in een schaaltje met suiker gestoken worden, dit zorgt voor een krokant korstje.
Afbakken op 220°C Conventioneel/200°C Hete Lucht gedurende 12 à 15 min.
Op een rooster laten afkoelen.
Door midden snijden en een laagje ‘Clotted Cream’ en donker confituur aanbrengen. Clotted Cream is hier moeilijk te vinden, je kan ook slagroom of zoals op de afbeelding room onder mascarpone mengen tot de juiste consistentie is bereik en wat zoeten met suiker naar smaak.
De cranberries kunnen ook vervangen voor door rozijnen, krenten, bakvaste chocolatekorrels …
Of voor frisse scones citroengras: 3 Stengels van het hard omhulsel verwijderen zeer fijn hakken. Met abrikozen, of citrusvruchtenconfituur.
☕☕☕