20120211_0355-bewerkt
Een Krollemol, pielappel, appelbol of appelbroodje, is een gezoete appel in deeg gebakken. Meestal werd hij vroeger meegebakken van de overschotten van vlaaiendeeg. Je vindt ook heel wat recepten op basis van bladerdeeg. Ze kunnen best nog wat warm opgegeten worden, met een bolletje vanille-ijs of (warme) vanillesaus.
Voor 4 middelgrote appels – liefst geen te grote appels omdat die de tijd niet krijgen om te garen met het vrij dunne deeg erom heen. Je kan ook wat spelen met de soort van appel om een ander smaak te krijgen, (vb boskoop is zuur, jonagold en cox orange zijn zoeter). Maar best ook geen appelsoort die de smaak in de schil draag zoals Granny Smith, of heel harde appelsoorten als pink lady omdat die niet volledig garen.

Ingrediënten Deeg:
 • Bloem
 • Suiker
 • Instant Gist
 • Boter
 • Melk
 • Zout
 • 250gr
 • 2,5el
 • 1,5tl
 • 20gr
 • 125ml
 • Snuifje
Ingrediënten Vulling
 • Appelen middelgroot
 • Boter
 • Kaneelpoeder
 • Donkere Kandijsuiker
 • 4 stuks
 • 4x 1/2tl
 • 4x mespunt
Ingrediënten Afwerking
 • Melk, Koffie of Ei
 • Suiker

De appels schillen en het klokhuis uitboren, ik leg ze nog even in een kom met water met een half uitgenepen citroen in. Dan blijven ze vers en verkleuren niet tot ze in het deeg kunnen verwerkt worden.
Vlaaiendeeg is een veredeld brooddeeg, dat kan ook in een broodmachine klaar gemaakt worden. Niet echt ambachtelijk, maar het zijn kleine efficiënte machientjes die deeg kunnen bereiden in een kleine gecontroleerde omgeving tot en met de voorrijs. En het was nogal laat …
Het deeg neerslaan (lucht eruit duwen), wat nakneden en in 4 delen. De 4 stukjes opbollen en onder een doek plaatsen.
Een bakplaat klaarmaken, of de bakplaat invetten. Of de plaat bedekken met bakpapier of herbruikbare bakfolie. Meestal kies ik hat laatste.
Een deegbolletje vrij dun uitrollen tot ruim 20cm. Appel, droogdeppen en in het midden op het deeg plaatsen. Een klontje boter in de appel doen, een mespunt(je) kaneelpoeder en de rest van de holte opvullen met donkere kandijsuiker.
Het deeg om de appel plooien, en waar het deeg overlapt instrijken met water zodat het mooi kleeft. De ingepakte appel omgekeerd op de bakplaat zetten en afdekken.
Nog een half uur laten narijzen. Of zoals deze keer omdat het al (te) laat op de avond om nog te bakken, de bakplaat dan maar in de oven gezet tot s ’morgens.
De oven voorverwarmen op  210°C Conventioneel/ 190°C Hete lucht.De krollemollen uit de koelkast gehaald en laten gewennen aan de kamertemperatuur. Ingestreken met melk en bestrooid met suiker.
Afbakken gedurende circa 20 à 25 minuten. Uit de oven halen even laten afkoelen op een rooster.
Ze zijn het lekkerst wanneer ze nog warm zijn, en lekker met een bolletje vanille-ijs of zoals op de foto met warme vanillesaus.