Æblekage aeblekage
Æblekage een Deens nagerechtje, misschien wel niet het meest visueel attractieve maar wel lekker. simpel en snel klaar.
Bereidingsduur : Ongeveer een uur.

Recept voor 4 personen:

Ingrediënten
Æblekage :
  • (oud) brood
  • suiker
  • Appels
  • Kaneelstokje
  • Kruidnagel
  • Citroen
  • Water
  • Walnoten
  • Slagroom
  • Poedersuiker
  • 4 à 6 sneden
  • halve Kop
  • 1kg
  • 1
  • 2
  • 1/2
  • 70ml
  • 75gr
  • 100ml
  • 1el

Appelcompote

De appels schillen, klokhuis verwijderen en in klein blokjes snijden.
In een kookpot doen, wat citroensap toevoegen, het kaneelstokje de kruidnagels en het water. De appels laten garen tot ze goed zacht zijn.
In een kom doen, kaneelstokje en kruidnagels verwijden. En goed mengen.

Broodkruim

De sneden brood, grof snijden en tot broodkruim vermalen in een blender of food processor.
Een grote kop broodkruim in een pan doen, een halve kop suiker toevoegen en de broodkruim karamelliseren tot de broodkruim bruin wordt.
Poedersuiker en amandelen in foodprocessor enkele minuten superfijn hakken.

Afwerken

In 4 glazen, afwisselend een laagje appelcompote, gekaramelliseerde broodkruim, appelcompote, broodkruim en terug appelcompote.
Boven een klein laagje gehakte walnoten.
De slagroom met het poedersuiker opkloppen. En op ieder glas een toefje doen.
Glazen in de koelkast zetter, voor het opdienen op kamertemperatuur laten komen. Het moet een paar uur in de koelkast zodat de kruimlaag mals wordt.
☕☕☕