De favoriet van ons zoontje een klassieke Kaasvlaai, het recept komt van mijn oma. Ik heb enkel het suiker wat verminderd. Een Kaasvlaai maak ik meestal ook in een iets hogere vorm 4cm met een losse bodem dat maakt het ontvormen van de gesouffleerde vlaai makkelijk wanneer ze uit de oven komt.
De kaasvulling voor de kaasvlaai is op basis van “platte kaas” of kwark.
recept kaasvlaai
kaasvlaai
Moeilijkheidsgraad: Makkelijk kaasvlaai, vlaaiendeeg, kaasvulling Voor een kaasvlaai van 30 cm
Opbrengst 12 personen
Ingrediënten
Vlaaiendeeg
- 250 gr Bloem Patent
- 5 gr Instant Gist
- 12 gr Suiker
- 50 gr Ei
- 4 gr Zout
- 60 gr Boter
Vulling Kaasvlaai
- 500 gr volle platte kaas (kwark)
- 200 gr Ei
- 200 ml room
- 200 gr Suiker
- 18 gr vanillesuiker
- 50 gr Vanillepuddingpoeder
Instructies
vlaaiendeeg
- Meng al de ingrediënten ,behalve de bloem, laat nog een paar minuten kneden.
- Bol het deeg open laat 20 à 30 minuten rijzen.
- Maak een vlaaivorm van 30cm klaar. Boter de vorm lichtjes in en bestuif met bloem en verwijder de overtollige bloem.
- Rol het deeg uit en fonceer in de vlaaivorm.
vulling kaasvlaai
- Splits de eieren, hou de eiwitten even opzij en doe de dooiers in een grote kom.
- Voeg de suiker en vanillesuiker toe, klop tot een witte luchtige massa (Ruban).
- Meng de kaas onder, voeg vervolgens de room en het custardpoeder of vanillepuddingpoeder toe.
- Klopt de eiwitten stijf, en spatel onder het mengsel om het extra luchtig te maken.
- afwerken en bakken
- Doorprik de bodem met een vork zodat de bodem niet kan gaan bollen tijdens het bakken. Vul de vlaai met het kaasmengsel tot een 7mm onder de rand.
- Bak af op 160C° (Hete Lucht) 170C° (Conventioneel) tijdens 30 à 40 minuten. Kijk tijdens het bakken dat hij mooi het zelfde kleurt aan alle kanten, aan draai hem in de oven na 20 min. Uit de oven halen, ontvormen en op een rooster plaatsen om verder te laten afkoelen.
Geniet van het lekkers, met mate