Een “Kriekenvlaai met rooster” of “Ladder kersenvlaai” elders genaamd, is een vlaai met krieken of zure kersen gevuld en hier bovenop een deegraster.

Een eenvoudige kriekenvlaai met latjes, blijft een van de favorieten hier. Het kersenseizoen is nog niet aangebroken, maar niet getreurd, kersen op sap uit een bokaal doet het ook  en zijn het ganse jaar door verkrijgbaar. Bij een fruitvlaai moet je het fruit proeven, daarom 2 bokalen van krieken op sap meestal neem ik die van de Aldi (Queen’s Jewel Noordkrieken), die smaken beter dan sommige A-merken.
Een artisanaal rooster met gistdeeg was niet zo’n succes, omdat het deeg op de kruisingen te fel uitzet. Daarom gebruik ik er eentje waar je een deegplak kan op leggen en met de deegrol de ruitjes eruit snijdt (Patisse Ruitvorm).

Om de krieken samen te houden, wordt een deel van het sap met Maïszetmeel gebonden. Voor een open taart zou ik het Maïszetmeel door aardappelzetmeel vervangen omdat dit mooier glanst.
Of indien je koud bindmiddel ter beschikking hebt, kan je dit gebruiken. Dit is kleur- en smaakloos, en is sneller klaar. Beide mogelijkheden zijn hieronder weergeven.

kriekenvlaai - kersenvlaai

Moeilijkheidsgraad: Makkelijk 
kriekenvlaai, vlaaiendeeg, krieken, kersen 
Voor een kersenvlaai van 30 cm
Gang Dessert
Keuken Belgisch, Frans, Limburg
Trefwoorden kersen, kersenvlaai, krieken, kriekenvlaai, laddertjes, raster, rooster
Totale Tijd 2 hours
Opbrengst 12 personen
Auteur krollemol

Ingrediënten

vlaaiendeeg

  • 400 gr bloem
  • 8 gr instant gist
  • 20 gr suiker
  • 80 gr ei
  • 160 gr melk
  • 6 gr zout
  • 96 gr boter zachte

vulling kersenvlaai met zetmeel (**)

  • 700 gr ontpitte krieken uitgelekt
  • 300 ml kersensap
  • 100 gr suiker
  • 40 gr maiszetmeel

vulling kersenvlaai met koud bindmiddel (**)

  • 700 gr ontpitte krieken uitgelekt
  • 300 ml kersensap
  • 100 gr suiker
  • 36 gr koud bindmiddel

afwerken en bakken

  • broodkruim of amandelpoeder
  • ei of water of melk
  • korrelsuiker

Instructies

vlaaiendeeg

  • Meng al de ingrediënten, behalve de bloem, laat nog een paar minuten kneden.
  • Bol het deeg open laat 30 minuten rijzen.
  • Maak een vlaaivorm van 30cm klaar. Boter de vorm lichtjes in en bestuif met bloem en verwijder de overtollige bloem.
  • Weeg 470gr van het deeg af en rol dit deeg uit en fonceer in de vlaaivorm. Maak van de rest van het deeg het rooster.

vulling kersenvlaai met zetmeel (**)

  • Voor de vulling met koud bindmiddel – sla deze sectie over.
  • Lek de krieken uit, en bewaar 300ml van het sap. Doe de krieken in een kookpot.
  • Voeg de suiker en het maïszetmeel toe aan het sap en klop tot er geen klonters meer in zijn, voeg bij de krieken. Breng de krieken zachtjes aan de kook voorzichtig roerend, we houden graag hele krieken over. Laat het sap indikken, even goed laten doorkoken, om de smaak van het zetmeel te minimaliseren en zo goed als mogelijk de helrode kleur van het sap terug te herstellen. Doe de vulling nu in een kom om af te koelen, dek af moet een vershoudfolie.

vulling kersenvlaai met koud bindmiddel (**)

  • Voor de vulling met zetmeel – sla deze sectie over.
  • Lek de krieken uit, en bewaar 300ml van het sap.
  • Meng de suiker met het bindmiddel, meng dit vervolgens al goed roerend onder het sap.
  • Meng de krieken voorzichtig onder.
  • Dek af moet een vershoudfolie.

afwerken en bakken

  • Doorprik de bodem met een vork zodat de bodem niet kan gaan bollen tijdens het bakken. Bestrooi de bodem met een dun laagje broodkruim (of amandelpoeder), zodat dit het meest van het vocht opneemt. Verdeel hierover de krieken gelijkmatig. Maak de randen van de vlaai vochtig en plaats hierop het rooster. Strijk het rooster af met water, melk of ei en strooi hierin de korrelsuiker.
  • Bak af op 180C° (Hete Lucht) 200C° (Conventioneel) tijdens 25 à 30 minuten. Kijk tijdens het bakken dat hij mooi hetzelfde kleurt aan alle kanten, aan draai hem in de oven na 20 min. Uit de oven halen, ontvormen en op een rooster plaatsen om verder te laten afkoelen.

Aantekeningen

(**) kies de vulling naargelang beschikbaarheid

stuk kriekenvlaai