Om eclairs van dezelfde lengte te krijgen, teken op een papier ter grote van de bakplaat  lijnen van 14 cm lang. Hierop kan je dan doorschijnend bakpapier plaatsen om de eclairs te spuiten.

Recept voor een 12 Eclairs, of een bakplaat vol.

Duur een kleine 2 uur inclusief afwas.

    • Deeg en bakken: 70 min
    • pudding klaarmaken:30 min (Kan tijdens het bakken)
    • Pudding inspuiten: 10 min
    • Ganache: 30 min

Soezendeeg

Ingrediënten Soezendeeg
Soezendeeg:
  • Water
  • Melk
  • Boter / Vetstof
  • Bloem
  • Suiker
  • Zout
  • Ei (Medium)
  • Eigeel
  • 80ml
  • 80ml
  • 70gr
  • 100gr
  • 10gr
  • 2 gr
  • 3stuks
  • 1

Verwarm de oven voor op 150°C hete lucht , 160°C conventioneel.
Doe het water, melk, zout en suiker in een kookpot, zet op een matig vuur en voeg de in stukken gesneden boter toe. Laat de boter smelten, breng daarna tot het kookpunt en laat even doorkoken.
Haal de pan van het vuur en voeg de bloem in één keer toe. Spatel de bloem goed onder tot je een mooie deegbal krijgt zonder droge bloemflarden.
Zet het pan terug op een medium hoog vuur om het deeg uit te drogen. Blijf roeren in het deeg, er zal zich een velletje vormen op de bodem van de pan. Liever iets te lang uitdrogen (1 à 2 min) dan te kort. Anders neemt de bloem later de eieren niet goed op.
Vervolgens het deeg laten afkoelen alvorens de eieren eronder te mengen. Anders wordt het soezendeeg met roerei smaak. Ik doe het deeg in de keukenrobot met de menghaak met spatel en laat deze wat draaien.
(ondertussen kan je de bakplaat en spuitzak klaarmaken).
Voeg als het deeg wat is afgekoeld de eieren 1 voor 1 toe. Het ei moet volledig opgenomen zijn voor het volgende wordt toegevoegd. Na 2 eieren controleer de consistentie van het deeg. Neem met een spatel wat deeg uit de kom, het deeg mag er niet vanaf lopen (te plat), maar mag er ook niet blijven aanhangen ( te stijf). Het moet er even blijven aanhangen en dan afdruipen. Als nodig voeg nog 1/2 of 1 ei toe.
Doe het deeg in een spuitzak met ronde spuitmond (15 mm) en spuit lijntjes van 14 cm lang.
Breng met een kwast dorure aan op de soezen, en geef een vorkslag.
Plaats de bakplaat in de oven en bak tot de eclairs een mooie goudgele kleur hebben 30′ à 40′. Haal ze uit de oven, maak met een mes een kruisje in de uiteindes (sommigen doen het in de bodem) en met met achterkant van een houten lepel maak het gaatje rond en duw voorzicht door soes. Zat kan later de pudding er goed in.
Zet de eclairs terug op de bak plaat en terug in de oven op een temperatuur die 20 à 30 graden lager is. Met een houten lepel tussen de deur om ze verder uit drogen gedurende een 10tal minuten.

Pudding

Je kan ook eerst maak ik de pudding klaar, die moet wat afkoelen. Dat kan terwijl de soezen bakken. Of de snelle methode, tijdens het bakken, en wat afkoelen in de koelkast.  Volgens de regels van de kunst moet het bakkersroom, maar meestal doe ik gewone pudding. De kinderen vinden de lekkerder en het zijn minder eieren, in het toch al eivolle/rijke deeg.

Ingrediënten Pudding
Pudding:
  • Melk
  • Suiker
  • Custardpoeder
  • Appelsien

 

  • 750ml
  • 55gr
  • 55gr
  • 1stuk

Doe 750ml in een kookpot (sauteuse). Doe hiervan een tiental eetlepels in een beker, voeg de suiker en het custardpoeder bij in de beker, zet de beker even opzij.
Doe de zestes van de appelsien bij de melk, verwarm de melk maar laat nog niet koken. Laat de smaak van de zestes 15 à 20 minuten trekken.
Roer het mengsel in de beker glad voeg bij de melk en breng al roerend tot koken. Laat even doorkoken en doe de pudding in een kom om af te koelen.
Bedek de pudding met vershoudfilm, de film op de pudding drukken zodat er geen lucht tussen zit. Dit voorkomt velvorming op de pudding. Zet de pudding opzij om af te koelen.
Eclairs vullen
Roer de pudding mooi glad, en doe in een spuitzak met ronde spuitmond (8mm). Spuit de eclairs vol met de pudding langs weerszijden.
De Chocolade laag
Voor de chocolade laag maak een ganache.

Ingrediënten Chocolade Ganache
Ingrediënten Ganache:
  • Witte Chocolade
  • Room
  • Glucose
  • Oranje Kleurstof
  • 250gr
  • 60ml
  • 1 dikke EL

Hak de chocolade in kleine stukken, doe in een kom au bain marie. Kook de room en voeg de room toe en de glucose. Roer tot alles glad is en de chocolade goed gesmolten is. Meng de kleurstof onder.
Bedek de eclairs met een laagje chocolade. En eventuele verdere versiering.