Een klassieker, een eenvoudige appelvlaai. Verse appels zijn het hele jaar beschikbaar. Neem voor de appels een soort met lekkere smaak. Ik hou wel van de iets zuurdere Boskoop. Maar courantere variëteiten als Jonagold zijn best ok.
De echte pudding kan vervangen worden door echte banketbakkersroom. Maar pudding lijkt me een cholesterol vriendelijker alternatief. De versie met banketbakkersroom en een minder dikke geleilaag vind je hier.
Voor het deeg een gewoon vlaaiendeeg op basis van 250gr bloem voor een vlaai van 30 cm. Dit gaat perfect met de broodbakmachine – ondertussen kan je andere dingen doen.
Duurtijd – 4 uur maar niet constant bezig :

  • Deeg klaar maken 10 min
  • Broodbakmachine programma voor deeg 2h20.
  • Deeg rollen en in vorm 10min
  • Pudding 10 min
  • Narijs 30 min
  • Appels klaarmaken 15 min
  • Taart vullen 15 min
  • Bakken 30 min
  • Gelei 10 min

Recept voor een vlaai van 30 cm:

Ingrediënten Vulling
Vulling:
  • Appels
  • Citroen
  • Appelsap
  • Gelatineblaadjes
  • Suiker
  • Melk
  • Custardpoeder
  • Poedersuiker
  • 4 grote –  6 kleine
  • 1/2
  • 200ml
  • 3 stuks
  • 40gr
  • 500ml
  • 40 gr
  • om te bestrooien

Leg alvast de 3 blaadjes gelatine in wat water om te weken.

Pudding

Doe de 500 ml melk in een middelgrote pot/pan. Doe het custardpoeder en de suiker in een tas en voeg hier vanuit de pot 8 el melk aan toe, roer tot een glad mengsel en voeg bij de melk. Breng al roerend met een garde het mengsel aan de kook en laat even doorkoken. Stort de pudding uit in een kom, en bedek met folie de pap. De folie direct op de pudding aandrukken zodat er geen lucht tussen zit en er geen velvorming kan plaatsvinden.  Laat de pudding afkoelen.

Gelatine

Verwarm het appelsap in een kleine pan, voeg de gelatineblaadjes toe en laat ze oplossen. Laat afkoelen.
Appels
Doe in een kom water en het citroensap van een halve citroen. Schil de appels, deel in 4, verwijder het klokhuis. En snijdt schijfjes van c.a. 4 mm.
Vlaai
Neem een vorm van 30 cm en smeer lichtjes in met boter, bestrooi lichtjes met bloem.
Nadat de broodbakmachine klaar is, rol het deeg uit en doe in de vorm. Rol het deeg iets groter want het zal willen terugveren. Bij het in de vorm doen, ook niet rekken aan deeg, maar toegeven bij het mooi in vorm duwen. Dek af met een lauwwarme vochtige doek en laat 30 minuten rijzen.
Na het rijzen doorprik de bodem, om de voorkomen dat de bodem gaat bollen.
Verdeel de pudding gelijkmatig over de bodem, en schik de appelstukje hierover.
Bak af op 180C° (Hete Lucht) 200C° (Conventioneel) tijdens 30 minuten. Kijk tijdens het bakken dat hij mooi het zelfde kleurt aan alle kanten, aan draai hem in de oven na 20 min. Uit de oven halen, ontvormen en op een rooster plaatsen om verder te laten afkoelen.
Het wat (niet helemaal) opgesteven fruitsap over de vlaai verdelen, zodat alle gaatjes mooi gevuld zijn. Randjes afwerken met poedersuiker.

Geniet van het lekkers, met mate ☕☕☕☕