Rabarber is één van de eerste dingen die te oogsten valt in de tuin in een frisgroen voorjaar. Hoog tijd om er een vlaai van te maken. Rabarber kan vrij zuur zijn, een versiering met meringue zal dit wat breken.

Recept voor een rabarbervlaai

rabarbervlaai

rabarbervlaai van 30cm
Gang Dessert
Keuken Belgisch, Limburg, Nederlands
Trefwoorden italiaanse meringue, rabarber, rabarbervlaai
Totale Tijd 2 hours 10 minutes
Opbrengst 12 personen
Auteur krollemol

Ingrediënten

Vlaaiendeeg

 • 1 portie vlaaiendeeg

Vulling

 • 75 gr Bloemsuiker
 • 75 gr Amandelpoeder
 • 800 gr Rabarber

Meringue

 • 300 gr Suiker
 • 75 gr Water
 • 120 gr Eiwitten

Instructies

Vlaaiendeeg

 • Maak het vlaaiendeeg klaar voor een open vlaai van 30cm, op basis van 250gr bloem. Boter de vorm lichtjes in en bestuif met bloem en verwijder de overtollige bloem.
 • Tijdens het half uurtje narijs maak de vulling klaar. Verwarm de oven voor op 180C° Hete Lucht of 200C° Conventioneel. Zet ook een schaaltje met water in de over om de luchtvochtigheid hoog te houden.

Vulling

 • Maak een broyage van het bloemsuiker en het amandelpoeder, de 2 ingrediënten goed mengen.
 • Was de rabarber en snijd in kleine stukjes. De dikke stelen eerst in de lengte halveren en dan in de breedte stukjes van 5 à 6 mm.

bakken

 • Doorprik de bodem met een vork zodat de bodem niet kan gaan bollen tijdens het bakken. Bedek de bodem met een laagje van de broyage, die dient om wat extra smaak te geven, de rabarber wat te zoeten en om het vocht van de rabarber op te vangen.
 • Bak af op 180C° (Hete Lucht) 200C° (Conventioneel) tijdens 25 à 30 minuten. Kijk tijdens het bakken dat hij mooi het zelfde kleurt aan alle kanten, draai hem in de oven na 15 min. Hij is klaar als de korst mooi goudbruin is, en wat gekrompen is – de kant van de vorm heeft losgelaten. Uit de oven halen, ontvormen en op een rooster plaatsen om verder te laten afkoelen.

Meringue

 • Een eenvoudige Italiaanse Meringue is niet zo moeilijk te maken, met het juiste gereedschap althans. Een keukenmachine en suikerthermometer zijn handig.
 • Doe de eiwitten in de vetvrije kom van de keukenmachine. Maak ze eventueel vetvrij door er met een opengesneden citroen over te wrijven. Klop het eiwit op tot het begint te rijzen (niet volledig stijf kloppen). Als het eiwit klaar is voor de siroop laat de machine op de kleinste stand draaien.
 • Doe ondertussen het suiker en het water in een pan, en kook er een siroop van. Laat het koken tot 118. En giet dan de siroop in de draaiende keukenmachine in een kleine straal. Laat hierna de machine op volle toeren draaien tot de meringue is afgekoeld en stijf geworden. Je kan aan de kom voelen hoe warm ze nog is.
 • Die de meringue in een spuitzak en breng aan op de vlaai. Ga met een gasbrander met vluchtige streken langs de meringue om ze wat kleur te geven.

☕☕☕