Chokladboll – een Zweedse chocoladebal – is een zoetigheid die vooral bestaat uit havermout, suiker en cacao. De originele naam was Negerboll – kennen wij ook geen Negerinnet….n Glimlach? Maar in Zweden werd de naam veranderd naar Chokladboll, omdat dat hij als aanstootgevend beschouwd werd.
Chocoladeballen zijn lekker bij een tas koffie in plaats van het traditionele speculaasje. Naast lekker, is het makkelijk en snel klaar, ook al omdat ze niet gebakken hoeven te worden. Gewoon de ingrediënten mengen

Recept chocoladeballen – Chokladbollar:

Ingrediënten Chocoladeballen:
 • Havermoutvlokken
 • Suiker (niet te grof)
 • Cacaopoeder
 • Boter (zachte)
 • Oploskoffie
 • Water
 • Vanille extract
 • Fondant Chocolade
 • Geraspte Kokosnoot
 • 185 gr
 • 125 gr
 • 50 gr
 • 110 gr
 • 1 el
 • 1 el
 • 1/2 tl
 • 25 gr
 • 50 gr

Los de oploskoffie op in het water.
Laat de Chocolade au bain marie smelten. En maak de boter zacht voor zover dat nog niet het geval was. Of doe het koffiemengsel in een kleine tas, doe er de chocolade in kleine stukje gesneden bij. Verwarm in de microgolf maximum 10 seconden op een lage wattage (v.b. 300 watt) meng alles goed en herhaal indien nog niet alles gesmolten is. (Je kan er even de boter bijzetten om ze zacht te krijgen).
Zet de geraspte Kokos klaar in een schaal, of bakje om straks de balletjes door te kunnen rollen. (Je handen gaan vuil worden later).
Doe de droge ingrediënten Havermoutvlokken, Suiker en Cacaopoeder in kom, en meng alles onder elkaar.
Voer de andere ingrediënten toe: Boter, Koffiemengsel, vanille extract en de gesmolten chocolade. Meng – Kneed nu alles tot een mooi homogeen aan elkaar plakkend geheel ontstaat.
Rol Balletjes van 2,5cm à 3cm, en haal ze door de Kokosrasp.
Proef ze direct, of laat ze wat extra opstijven in de koelkast.