Een perfecte vlaai om te bakken met verse lokale smaakvolle aardbeien .

Een vlaai met vers fruit mag met een wat luxueuzer vlaaiendeeg – Linzendeeg of Linzerdeeg. Linzendeeg schijnt van de Oostenrijkse stad Linz te komen, en niet van van de peulvrucht Linzen.

Al zijn de ingrediënten van het Limburgse linzerdeeg verschillend  van recepten die je vindt van de Oostenrijkse Linzertorte. De vlaai bestaat uit het deeg, pudding en het vers fruit.

Recept aarbeienvlaai

Aardbeienvlaai

Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Aardbeienvlaai met linzerdeeg 
voor een aardbeienvlaai van 30cm
Recept versie : 1.1
Gang Dessert
Keuken Belgisch, Limburg, Nederlands
Trefwoorden aardbeien, aardbeienvlaai, linzendeeg, linzerdeeg
Totale Tijd 2 hours
Opbrengst 12 personen
Auteur krollemol

Ingrediënten

Vlaaiendeeg

  • 300 gr Bloem
  • 1,5 tl Bakpoeder
  • 0,5 tl Zout
  • 150 gr Suiker
  • 10 gr Vanillesuiker
  • 125 gr Boter
  • 2,5 el Melk
  • 1 Ei medium

Pudding

  • 400 ml Melk
  • 32 gr Suiker
  • 32 gr Vanillepuddingpoeder

Fruitvulling en afwerking

  • 750 gr Aardbeien
  • 100 gr afdekgelei neutrale

Instructies

Pudding

  • Doe de melk in pan. Doe het vanillepuddingpoeder en de suiker in tas, doe 7 el van de melk uit de pan in de tas en roer glad. Verwarm de melk, voeg het vanillepuddingmengsel toe, en breng al roerend naar het kookpunt. Giet de pudding over in een kom, dek af met een folie. De folie direct op de pudding drukken. Laat het geheel afkoelen.

Vlaaiendeeg

  • Doe de boter in stukjes. Vul de mengkom van de keukenmachine met de droge ingrediënten: Gezeefde bloem, suiker, vanillesuiker, zout en Bakpoeder. Meng deze ingrediënten onder elkaar. Voeg de andere bestanddelen toe, licht opgeklopt ei, melk en boter. Meng alles goed tot het een mooi geheel wordt.
  • Kneed nog even na, doe in folie en leg een paar uur in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180°C Hetelucht, 200°C Conventioneel.
  • Maak een vlaaipan klaar : Beboter lichtjes de bakvorm, stuif bloem in de vorm. 
  • Haal het deeg uit de koelkast. rol het vlaaiendeeg uit in een cirkel. 
  • Fonceer het deeg in de vlaaiplan.  Doorprik de bodem. 
  • Verdeel de pudding gelijkmatig over de bodem.
  • Bak de vlaai gedurende 30 minuten. Draai de aardbeienvlaai eventueel na 20 minuten, om ze gelijkmatig te laten kleuren.
  • Haal de aardbeienvlaai uit de oven, wacht een paar minuten, en ontvorm de vlaai. 
  • Plaats de aardbeienvlaai op een rooster en laat verder af koelen.

Vulling

  • Was de aardbeien en maak ze schoon. 
  • Schik de aardbeien op de vlaai.
  • Bestrijk de aardbeien met de afdekgelei.