Warme broodjes voor zondagmorgen. De inspiratie komt uit het hoge Noorden. Spelt is in Scandinavië nog populairder dan bij ons. In plaats van melk zit er yoghurt in, ik heb gewoon magere gebruikt.
Doch de porties wat aangepast, 10 broodjes voor 4 personen is meer dan voldoende, het originele was voor 20 broodjes gewoon alles maal 2 doen als er meer nodig zijn. En ook laten narijzen tijdens de nacht. Dan kan ik s ’morgens wat later op staan .
Duurtijd : ‘s avonds een uurtje (niet constant), s ’morgens 70 minuten (ook niet constant bezig)
Recept voor 10 stuks:
Ingrediënten: | |
|
|
Deeg
s ’Avonds:
Doe het gist in het lauwe water en laat een paar minuten staan zodat hij begint te werken.
Voeg dan de yoghurt en de honing toe, en meng onder.
Zeef de bloem en het zout samen, en meng dit ook onder. Dit zal een vrij vochtig deeg worden. Wacht 5 minuutjes, en kneed dan tot een mooi deeg.
Laat 20minuten voorrijzen in een licht ingeoliede kom, dek af met een folie of vochtige doek.
Verdeel het deeg in 10 gelijke stukken (ongeveer 80gr), laat weer 10 minuten rusten. Maar ondertussen een bakplaat klaar.
Bol dan de brokjes deeg op. Het is vrij kleverig, bloem je handen goed dan blijft het niet plakken.
Zet de bolletjes op de bakplaat, laat voldoende afstand want de worden nog groter. Dek af met licht ingeoliede folie en laat ze overnachten in de koelkast.
afwerken en bakken
De volgende morgen, haal de bolletjes uit de koelkast en laat ze een half uurtje acclimatiseren. Voorverwarm de oven op 180°C hete lucht, 200°C Conventioneel.
Bestrijk de bolletjes met opgeklopt ei en strooi hierin maanzaadjes.
Bak ze gedurende een half uur, haal uit de oven en laat afkoelen op een rekje.