Smørrebrød maken met een echte stevige snede Deens roggebrood stond al een tijdje op mijn verlanglijstje. Nog een ander puntje van dit lijstje was wat ervaring opdoen met zuurdesem.
Over zuurdesem had ik al heel wat gelezen, maar echt rechtlijnig is die informatie niet. Er schijnen zoveel verschillende methodes te zijn als er soorten brood zijn. Een starter kopen of zelf aanmaken, de desem levend houden, welke ingrediënten etc…
Kneden is bij dit brood ook niet nodig, evenmin is er veel werk aan. Alleen de doorlooptijd,  om het eerst brood te maken was 5 dagen. Dus niet alles in de broodbakmachine gooien en 2 uur later is het klaar.
De volgende keer zou het minder lang moeten duren omdat er eerst een duurdesem  moet gekweekt worden.

Recept Deens Roggebrood

Om het zuurdeeg aan te maken:

Ingrediënten:
 • Rogge bloem
 • Karnemelk
 • Grof Zeezout
 • 220 gr
 • 300 ml
 • 1 tl

Zuurdesem

De eerste keer wel een aantal dagen op voorhand starten omdat de desem nog aangemaakt moet worden.
Doe al de ingrediënten, bloem, karnemelk en zeezout in kom en roer alles goed onder elkaar. Dek de kom af met een folie en laat 3 à 4 dagen staan op kamertemperatuur. Na een paar dagen zie je dat het spontaan begint te gisten en rijzen en zie je bellen in het mengsel.
Deze stap kan de volgende keer overgeslagen worden.

Deeg

Ingrediënten:
 • Water Lauwwarm
 • Rogge Bloem
 • Tarwe Bloem
 • Grof Zeezout
 • 750 ml
 • 375 gr
 • 375 gr
 • 1 el

De avond voor je wil bakken.
Los heet zuurdeeg op in het lauwwarm water, en roer met een houten lepel de andere bestanddelen onder tot je een lopend deeg hebt. Dek de kom af met een doek, en laat terug 12 uur rijzen op kamertemperatuur. Vandaar dus best s ’avonds dan kan het een nachtje rijzen. Want hierna moet het terug een aantal uur rijzen.

Deeg

Ingrediënten:
 • Volkoren Rogge Bloem
 • Water Lauwwarm
 • Zout
 • 500 gr
 • 250 ml
 • 2 tl

Roer de bloem, water en zoute weer onder het mengsel met een houten lepel, tot alles mooi is opgenomen en verdeeld is. Neem nu met de lepel 3 scheppen deeg uit de kom en doe die in een bokaal, dit is de zuurdesem voor de volgende keer. Doe het is een bakvorm van ongeveer 10 x  10 x 30 cm het zal maar 2/3 gevuld zijn. Laat het mengsel weer 3 à 6 uur staan tot het gerezen is aan de bovenkant. Bak nu af gedurende 1h45 minuten op 160°C Hetelucht, 175°C conventioneel. Haal uit de oven en laat afkoelen op een rooster.