Deze flappen, zijn relatief eenvoudig te maken,  tamelijk snel klaar. Een goed voor elk moment van de dag, makkelijk om mee te nemen, met relatief weinig vetstoffen en suiker.
Het deeg voor de flappen is een vlaaiendeeg, eigenlijk een luxe brooddeeg. Andere soorten deeg zijn ook mogelijk, kant en klaar bladerdeeg als het echt snel moet gaan.
Als basis wordt een appelflap gebruikt, maar de vulling kan door andere dingen vervangen worden. Voorbeeld, abrikozenvulling, kersenvulling maar ook banketbakkersroom.

Recept flappen

flappen

Moeilijkheidsgraad: Makkelijk 
 Voor 12 flappen
Gang Dessert
Keuken Belgisch, Frans, Nederlands
Trefwoorden appel, flappen
Totale Tijd 2 hours
Opbrengst 12 flappen
Auteur Krollemol

Ingrediënten

appelvulling

  • 6 à8 appels
  • 1 kaneelstokje
  • 2 kruidnagels
  • 75 gr suiker
  • 75 gr water
  • 30 ml citroensap
  • 1/4 citroenschil

deeg

  • 400 gr bloem
  • 6 gr zout
  • 30 gr suiker
  • 200 gr melk
  • 50 gr ei 1 medium ei
  • 30 gr boter
  • 2 tl instant gist

Instructies

appelvulling

  • /4 citroenschil
  • Doe al de ¨bestanddelen in de broodbakmachine en selecteer het compote programma. Of doe alles in pan en laat sudderen tot gaar.
  • Doe de compote in een kom, en roer alles om. Haal het kaneelstokje, de kruidnagels en de citroenschil uit de moes.
  • Je hebt ongeveer de helft nodig voor 6 koeken.
  • De andere helft kan worden ingevroren voor later gebruik.

deeg

  • Doe al de bestanddelen in de broodbakmachine en kies voor het menu ‘deeg’.
  • Of doe alle ingrediënten in de keukenmachine en laat alles goed kneden. Bol het deeg op en laat 30 minuten rijzen in de kom onder een doek.
  • Na de eerste rijs verdeel het deeg in 6 gelijke delen, en bol ze op. Laat ze 10 minuten rusten onder een doek. Rol ze open in een ovale vorm. Doe wat compote op het lapje deel, bestrijk de rand van de onderste helft met water en vouw de bovenzijde naar beneden. Kleef de koek dicht en duw de randjes aan met een vork.
  • Laat terug een half uur rijzen, of zet ze in de koelkast als je ze s ’avonds maakt om s ’morgens te bakken.
  • Verwarm de oven op 190°C Hetelucht of 210°C Conventioneel.
  • Maak een slipje in het deeg bovenaan zodat de stoom uit de koek kan ontsnappen tijden het bakken.
  • Bestrijk de bovenzijde met eigeel. En indien gewenst strooi er wat korrelsuiker in.
  • Bak af gedurende 12 à 15 minuten. Haal uit de oven en laat afkoelen op een rooster.

Abrikozenvulling

Een snel recept voor het maken van abrikozenflappen. Alternatief kan ook de vulling van de abrikozenvlaai gebruikt worden.

Abrikozenvulling

Moeilijkheidsgraad: Makkelijk
Gang Dessert
Keuken Belgisch, Limburg, Nederlands
Trefwoorden abrikozenvulling
Totale Tijd 10 minutes
Opbrengst 12 personen
Auteur Krollemol

Ingrediënten

Abrikozenvulling

  • 393 gr suiker
  • 36 gr koud bindmiddel
  • 1000 gr abrikozenpulp

Instructies

Abrikozenvulling

  • De suiker en het koud bindmiddel goed mengen in een kom. Al roerend onder de abrikozenpulp mengen

Krieken – Zure Kersenvulling

Een snel recept voor het maken van kriekenflappen of Zure kersenflappen. Alternatief kan ook de vulling van de kriekenvlaai gebruikt worden.

Kriekenvulling - Zure Kersenvulling

Krieken of Zure Kersenvulling die kan gebruikt worden in vlaaien, flappen ... Er staan 2 bereidingen eentje met zetmeel, en eentje met koud bindmiddel
Gang Dessert
Keuken Belgisch, Nederlands
Trefwoorden kersen, krieken, zure kersen
Voorbereiding 5 minutes
Kook Tijd 10 minutes
Totale Tijd 15 minutes
Opbrengst 12
Auteur ddepre

Ingrediënten

vulling kersenvlaai met zetmeel

  • 700 gr ontpitte krieken uitgelekt
  • 300 ml kersensap
  • 100 gr suiker
  • 40 gr maiszetmeel

vulling kersenvlaai met koud bindmiddel

  • 700 gr ontpitte krieken uitgelekt
  • 300 ml kersensap
  • 100 gr suiker
  • 36 gr koud bindmiddel

Instructies

vulling kersenvlaai met zetmeel (**)

  • Voor de vulling met koud bindmiddel – sla deze sectie over.
  • Lek de krieken uit, en bewaar 300ml van het sap. Doe de krieken in een kookpot.
  • Voeg de suiker en het maïszetmeel toe aan het sap en klop tot er geen klonters meer in zijn, voeg bij de krieken. Breng de krieken zachtjes aan de kook voorzichtig roerend, we houden graag hele krieken over. Laat het sap indikken, even goed laten doorkoken, om de smaak van het zetmeel te minimaliseren en zo goed als mogelijk de helrode kleur van het sap terug te herstellen. Doe de vulling nu in een kom om af te koelen, dek af moet een vershoudfolie.

vulling kersenvlaai met koud bindmiddel (**)

  • Voor de vulling met zetmeel – sla deze sectie over.
  • Lek de krieken uit, en bewaar 300ml van het sap.
  • Meng de suiker met het bindmiddel, meng dit vervolgens al goed roerend onder het sap.
  • Meng de krieken voorzichtig onder.
  • Dek af moet een vershoudfolie.