Nog eentje vanuit de keuken van het hoge noorden. Qua vorm doen ze een beetje denken aan onze rozijnenkoeken, maar de vulling is een boter-, suiker-,  kaneelmengsel (en nootjes) in plaats van pudding en rozijnen.
Ook hier wordt de melk eerst verwarmd – om een zachter deeg te verkrijgen.
Duurtijd ongeveer 2 uur.

Recept voor 6 Kaneelkoeken:

Ingrediënten Deeg :
  • Melk
  • Boter / Vetstof
  • Instant Gist
  • Suiker
  • Bloem
  • Zout
  • Ei
  • 170 ml
  • 50 gr
  • 1 1/2 tl
  • 65 gr
  • 370 gr
  • 2/3 tl
  • 2 stuks
Ingrediënten Vulling:
  • Boter / Vetstof
  • (Donker) Kandijsuiker
  • Kaneelpoeder
  • Nootjes gehakt (eventueel)
  • 40 gr
  • 75 gr
  • 2 tl
  • 50 gr
Ingrediënten Glazuur:
  • Bloemsuiker gezeefd
  • Mascarpone
  • water
  • 65 gr
  • 1el
  • eventueel

Breng de melk tot tegen het kookpunt, laat de boter erin smelten.
Laat nu wat afkoelen in de keukenmachine vooraleer de gist erin te doen, te warm doodt de gist. Voeg de gekluste eieren, suiker en zout toe, meng tot een mooi homogeen mengsel.
Voeg nu de bloem geleidelijk toe, laat dan 8 minuten kneden op een lage snelheid.
Nog even nakneden met de hand en bol het deeg op. Breng een dun laagje olie aan op wand van de kom, zet de bol deeg terug in de kom en laat 1 uur rijzen onder een vochtige doek.

Vulling

Meng het suiker en de kaneel onder elkaar in een bekertje. Laat de boter smelten in een ander bekertje.
Rol het deeg uit tot een rechthoekige lap van ongeveer 15 cm op 40 cm.
Smeer een laagje (net genoeg) boter op de vierkante lap. Laat een centimeter vrij aan de korte (15cm) zijde, om straks de rol te kunnen dichtkleven.
Maak een bakplaat klaar.
Strooi het suiker-kaneelmengsel gelijkmatig in de boter. En de nootjes indien gewenst.
Schuin het vrije einde af en bestrijk het eindje met water.
Maak een rolletje van het deeg. Rol het deeg op, begin aan de zijde waar het boter – kaneel – suiker mengsel zit en rol naar de vrije zijde toe. Plak het uiteinde dicht: bestrijk het uiteinde met water.
Snijd met een scherp mes de rol deeg in 6 gelijke stukjes van ongeveer 2,5 cm en plaats ze op de bakplaat met de spiraal naar boven wijzend. Laat een paar centimeter tussen de rondjes.
Plaats een licht bebloemde folie over de koeken en laat een nachtje narijzen in de koelkast (of terug een uurtje narijzen als je dadelijk wil bakken).
s ’Morgens haal de koeken uit de koelkast en laat een half uur acclimatiseren.
Verwarm de oven voor op 180°C hetelucht of 200°C conventioneel. Bak de spiralen 15 à 18 minuten tot ze mooi gekleurd zijn. Haal ze uit de oven en laat af koelen op een rekje.

Glazuur

Meng het suiker met de mascarpone, voor wat water (klein beetje) of extra suiker toe tot de juiste consistentie is bereikt (licht vloeibaar).
Breng het glazuur aan op de koeken.

 ☕☕☕☕