Na een hoop zoetigheden, eens terug wat tijd voor wat kost voor alle dagen. Wel terug uit een van mijn favoriete bak landen – Denemarken.
het is een notenbrood geworden – maar dan in plaats van een (saaie) klassieke vorm een kransbrood. De krans leek moeilijk, maar viel uiteindelijk nogal mee. Niet alleen een smakelijk brood maar ziet er ook nog goed uit.
Recept voor een walnotenbroodkrans van 1.5 kg.
Duur tijd ongeveer 3 uur (Niet de hele tijd bezig).
Ingrediënten : | |
|
|
Deeg
In een kleine kom, giet het kokend water over de volkorenbloem meng even en laat rusten tot het op kamertemperatuur komt.
In een grote kom (keukenrobot), laat de gist 5 minuten oplossen in het lauwe water.
Voeg nu de karnemelk, siroop, zout en het volkorenpapje toe. Meng alles glad met de menghaak.
Voeg geleidelijk de bloem toe tot een stijf mengsel, en laat dit 15 minuten rusten.
Wissel de haak (of met de hand) kneed alles tot glad elastisch deeg. Kneed nog even na met de hand op een bebloemd oppervlak (het is een vrij plakkerig deeg, best handen ook inbloemen). Bol het deeg op.
Maak de kom schoon, en breng een laagje neutrale olie aan. Leg de deegbol hierin, afgedekt met een doek of folie, een uurtje te rusten. Zodat hij kan rijzen.
Kneed nu de noten onder het deeg – je zou ongeveer 1,5 kg moeten hebben.
Verdeel het deeg in 2 en maak worsten van ongeveer 75cm lang. Maak een bakplaat klaar.
Leg de worsten naast elkaar, aan 1 zijde knijp de 2 uiteinden te samen. Maak een vlecht met de 2 strengen. Maak een krans op de bakplaat en knijp de eindjes weer samen.
Verwarm ondertussen de oven voor op 175°C Hetelucht – 190°C Conventioneel.
Dek de krans af, en laat terug 45 minuten rijzen totdat het er opgeblazen uit ziet.
Voor het in de oven te plaatsen maak het net en breng eventueel nog zaadjes of nootjes aan.
Bak 30 à 35 minuten af. Haal het brood uit de oven en laat afkoelen op een rooster.