Een open pruimenvlaai met verse pruimen.
Vlaaien met vers fruit blijven het echte ding. De pruimen aan de boom zijn rijp, Reine Claude d’Oullins. Te veel om zo allemaal op te eten, of in confituur te draaien.
Vers fruit brengt wel wat andere uitdagingen met zich mee. Het fruit zal tijdens het bakken vocht verliezen, daarom heb ik gekozen om eronder een laagje pudding te doen om te voorkomen dat er teveel vocht in de bodem dringt. Ook de vruchten met de schil naar beneden gezet zodat ze kelkjes vormen die het vocht vast houden. Door het vochtverlies zullen ze ook krimpen, ze goed aangedrukt leggen vangt dit enigszins op. Verder heb ik niet al te rijpe exemplaren uitgezocht anders wordt het een pruimenmoesvlaai.

recept pruimenvlaai

pruimenvlaai

Moeilijkheidsgraad: Makkelijk vlaai, pruimen 
Voor een taart van 30cm
Gang Dessert
Keuken Belgisch, Limburg, Nederlands
Trefwoorden pruimen, pruimenvlaai, vlaai
Totale Tijd 2 hours
Opbrengst 12 personen
Auteur krollemol

Ingrediënten

vlaaiendeeg

pudding

 • 400 gr melk
 • 32 gr puddingpoeder
 • 32 gr suiker

vullen en bakken

 • 1000 gr pruimen
 • suiker

Instructies

vlaaiendeeg

 • bereid het vlaaiendeeg 
 • Voor het deeg, dit is op basis van 250 gr bloem zie vlaaiendeeg. Terwijl het deeg aan het rijzen is kan de vulling en pudding worden klaargemaakt.

pudding

 • Doe de melk in een middelgrote pot/pan. Doe het Custardpoeder en de Suiker in een tas en voeg hier vanuit de pot 8 el melk aan toe, roer tot een glad mengsel en voeg bij de melk. Breng al roerend met een garde het mengsel aan de kook en laat even doorkoken. Stort de pudding uit in een kom, en bedek met folie de pap. De folie direct op de pudding aandrukken zodat er geen lucht tussen zit en er geen velvorming kan plaatsvinden. Laat de pudding afkoelen.

vullen en bakken

 • Was de pruimen, halveer en ontpit ze.
 • Wanneer het deeg klaar is in de vorm, doorprik de bodem en breng de pudding in een egale laag aan. Leg de pruimen op de pudding met de schil naar beneden, ze vormen zo kelkjes die het vocht vast houden tijdens het bakken. leg ze goed gedrukt tegen elkaar zo blijft de vlaai goed gevuld ondanks dat de pruimen zullen krimpen.
 • Bak af gedurende 25 à 30 minuten, op 180°C hete lucht – 200°C Conventioneel.
 • Haal de vlaai uit de oven, uit de vorm en laat af koelen op een rekje. En strooi wat suiker over de pruimen indien gewenst en je ze te zuur vindt.

Geniet van het lekkers, met mate   ☕☕☕