Het moeten niet altijd de klassieke sandwiches, pistoleekes of croissants zijn.
Toen we vorig jaar in Denemarken op vakantie waren was het niet moeilijk om de bakkers terug te vinden.
Ze hadden allemaal een uithangbord in de vorm van een kringler of met een kringler erop. In het buurland Duitsland kent men ze als Pretzels.
De eigenzinnige vorm en het feit dat ze eerst gekookt en dan gebakken worden sprak wel aan.
Ook de verschillende toppings, biedt een aantal mogelijkheden. Ze kunnen hartig of zoet zijn.
Lijkt iets dat zowel als ontbijt kan als voor een tussendoortje.
Tijd om eens te proberen, het leek heel ingewikkeld. Maar stap voor stap viel het allemaal reuze mee.
Recept voor 10 pretzels / kringler:
Ingrediënten Deeg : | |
|
|
Ingrediënten Kook Vloeistof: | |
|
|
Deeg
Zeef de bloem. Doe de ingrediënten in de keukenrobot: Bloem, zout, gist, honing, Olie Water en Melk.
Meng alles goed, voeg nu de bloem geleidelijk toe. Laat de bloem goed ondermengen.
Kneed gedurende een 5 tal minuten.
Bol het deeg op, olie de kom in en leg de bol deeg terug in de kom. Dek de kom af en laat een uur rijzen.
Maak 2 bakplaten klaar, zorg er voor dat de bakplaten of de folie / bakpapier ingewreven zijn met een dun laagje olie. De kringlers moeten een aantal keer opgenomen worden, en je wil niet dat ze gaan plakken. Verwarm de oven voor op 220 °C Conventioneel/ 200 °C hete lucht.
Doe het water in bicarbonaat in een ruime pot / pan en breng aan de kook.
Verdeel het deeg in 10 gelijke delen (ongeveer 85 gr). Bol op.
Rol het deeg uit in een lange worst van ongeveer 60 cm lang. Dikker in het midden (c.a. 2.5 cm), conisch naar de uiteindes toe.
Vorm de pretzels, breng het rechter uiteinde in een boog naar het midden. Doe hetzelfde met de linker kant, kruis met het rechtereinde dat al in het midden is.
Twist de 2 uiteindes nog een halve draai, en druk de uiteindes nu vast in het dikker dikkere middengedeelte. (De professionals hebben een snellere manier, die kunnen het in 1 zwaai).
Koken
Leg de pretzel één per één, of per twee in de kokende vloeistof voor een 30tal seconden aan één zijde en draai hem dan om, laat nog een 30 tal seconden in het water.
Haal de pretzel eruit laat uitlekken en leg terug op de bakplaat. Terwijl hij nog vochtig is strooi de topping erop naar keuze erop zout, sesamzaad, maanzaad
Maak een C vormige horizontale insnede in het dikkere gedeelte van de pretzel met een gilet-mesje.
Bakken
Als ze allemaal klaar ze zijn zet ze in de oven en bak af gedurende 10 – 15 minuten tot ze goudbruin zijn.
Haal uit de oven en plaats op een rooster om af te koelen.