Waldkorn croissant, of zouden we ze eerde Waldkorn Kipferl moeten noem omdat het niet van getoerd brooddeeg is gemaakt.
Niet getoerd zit er dan ook  minder vetstof in zit, en met door de walkorn bloem meer vezels, granen en pitten. Iets evenwichtiger voor een ontbijt.

Recept voor 6 stuks :

Ingrediënten:
  • Walkorn Bloem Aveve
  • Surfina
  • Instant Gist
  • Melk
  • Water
  • Boter / Vetstof
  • Topping
  • 250 gr
  • 250 gr
  • 2 tl
  • 140 ml
  • 140 ml
  • 40 gr

Deeg

Doe al de ingrediënten in de kom van de keukenrobot, laat alles op de laagste stand goed mengen, dan op een iets hogere stand 2 minuten kneden, en op medium nog eens een 3 tal minuten kneden.
Kneed nog wat na met de hand, bol het deeg op. Wrijf de kom in met een laagje olie, leg het deeg hierin, zet er een doek over een laat een half uur voor-rijzen .

Vormen

Rol het deeg uit in een ruitvormige lap van 20cm breed en ongeveer 60 cm lang. Snij hier driehoeken uit met een basis van 18cm  en benen van 20 cm.

Het eigenlijke vormen :

  • maak met een scherp mes een slip in de smalle zijde van de driehoek van een paar centimeter.
  • Trek het deeg wat open, en begin ven de smalle zijde op te rollen
  • Als er nog een punt deeg over van een zestal centimeter trek/rek dit wat, rol hem nu helemaal verder op.
  • Maak het typische maanvormpje.


Zet ze op de bakplaat, dek af met een licht ongeoliede folie en laat nog minimum een uur rijzen, of zet ze een nachtje in de koelkast om s ’morgens vers te kunnen bakken.

Bakken

Indien de croissants in koelkast staan, haal ze een half uur op voorhand uit om te acclimatiseren.
Verwarm de oven voor op 180°C hete lucht – 200°C Conventioneel.
Bestrijk de bovenkant met water, en strooi hierin de toppen. Havermoutvlokken – maanzaad – sesamzaad – lijnzaad of een mengeling.
Bak af gedurende 18 minuten.
Haal ze uit de oven, en laat af koelen op een rekje.