Warm puffend weer, en bezoek tijdens de week. Dat is altijd stressen, de kinderen, het werk, om alles op tijd klaar hebben. Op zoek naar iets met een verfrissende smaak, en wat deels op voorhand kan klaargemaakt worden.
Ik had al een tijdje een de citroentaart op de wijze van Pierre Hermé op het verlanglijstje staan.
Hij gebruikt een blender om de boter onder het citroenmengsel te kloppen en zo een extra zachte textuur te krijgen.
In plaats van een klassieke Franse Pâte Sablée voor de bodem een Italiaanse Pasta Frolo gekozen.
Deze zandachtige degen zijn vrij snel klaar, kunnen op voorhand gemaakt worden en/of afgebakken worden.
De vulling kan ook de dag op voorhand klaargemaakt worden.  Doch let op dat wanneer je de vulling in de vorm doet deze voldoende terug kan opstijven, 4 uur was niet genoeg. Best een nachtje in de koelkast laten staan.
Een meer hedendaagse versie van citroentaartjes.

Recept citroentaart

citroentaart

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld 
citroentaart, pasta frolo 
citroentaart van 25 cm
Gang Dessert
Keuken Italiaans
Trefwoorden citroentaart, pasta frolo
Totale Tijd 2 hours
Opbrengst 10 personen

Ingrediënten

pasta frolo

  • 300 gr Bloem
  • 100 gr Suiker
  • 200 grBoter
  • 1/2 tl Zout
  • 1 Ei
  • 1 Eidooier
  • 1 tl Vanille-extract
  • citroenzestes geraspte van 1 citroen

citroencrème

  • 175 ml citroensap 4 à 5 citroenen
  • 30 ml citroenzestes
  • 300 gr boter
  • 220 gr suiker
  • 240 gr eieren 4 grote

Instructies

pasta frolo

  • Doe de boter en het suiker in de keukenrobot, meng tot de boter luchtig is.
  • Voeg dan één voor één toe, en meng iedere goed tot alles is opgenomen:
  • Ei, eigeel, vanille-extract. Voeg dan het mengsel van van bloem, zout en zestes toe.
  • Laat alles samenkomen. Bol het deeg op, doe er folie omheen en plaats een paar uur
  • in de koelkast om stijver te worden.
  • Verwarm de oven voor op 170°C Hetelucht / 190°C Conventioneel.
  • Maak een bakvorm van 25cm klaar, neem een kleine 400 gram van het deeg. En rol in een ronde vorm uit tot een dikte van ongeveer 6mm.
  • Rol het deeg uit tussen folies, dan hoef je geen bloem toe te voegen, plakt je rol er niet in. En kan je 1 zijde van de folie verwijden en dan het geheel
  • overbrengen in de bakvorm en dan de ander folie verwijderen.
  • Leg bakpapier boven op het deeg en hierop bakparels (of bonen) om blind te kunnen afbakken.
  • Bak 10 à 15 minuten tot het er dof uit ziet. Haal uit de oven, verwijder de bakparels/bonen en aluminiumfolie en zet 10 à 13 minuten terug in de oven tot het een mooie gouden kleur heeft.
  • Haal uit de oven laat een 10tal minuten in de vorm afkoelen vooraleer te ontvormen, plaat op een rooster om verder te laten afkoelen.

citroencrème

  • Doe water in een pot
  • Doe de suiker in een pan, doe de geraspte zestes erbij. Wrijf met je vingers de zestes onder de suiker tot je een aromatisch vochtig geheel krijgt.
  • Klop de eieren erdoor en het citroensap.
  • Laat het geheel au bain marie zachtjes opwarmen tot 85 graden (vaneren) zodat de eigelen en het gehele mengsel indikken. Doordat het au bain marie gedaan wordt, kan dit een 10tal minuten duren.
  • Haal van het vuur af en doe in het beginsel van de crème in een blender, laat afkoelen tot 60°C.
  • Voeg nu de boter in blokjes gesneden, beetje bij beetje toe (max 5 blokjes per keer). Laat iedere keer de boter goed opnemen vooraleer de volgende toe te voegen.
  • Wanneer al de boter is toegevoegd laat nog een 3 tal minuten de blender draaien.
  • Giet de crème in een kom dek af met folie die op de crème wordt gedrukt, zodat er geen lucht tussenzit, en laat opstijven en de koelkast minimum 4 uur.
  • montage citroentaart
  • Klop de citroencrème glad en vul de vorm, laat terug de crème terug opstijven, eventueel in de koelkast.
  • Maar ze is ook het lekkerst wanneer ze koud is en de frisse crème in de mond wegsmelt

☕☕☕