Een paar maand geleden had ik ze eens voor de leut gemaakt op een middag,
ze waren blijkbaar in de smaak gevallen want de kinderen bleven er naar vragen.
Mastellen, zijn een soort van kaneelbroodjes die vandaag nog vooral bekend zijn in de streek van Gent.
Ze zijn blijkbaar in andere streken wat in onmin geraakt – maar in Gent blijft het een traditie bij poatersholfieste.
Armand Pien was hier duidelijk niet de enige liefhebber van, de kinderen vonden de gestreken versie geweldig.
Kwam dit nu door de onconventionele handeling van het strijken van een koek, de smaak of beiden?
Ze krijgen niet de kans om hard te worden.
Relatief eenvoudig in bereiding en relatief snel klaar.
Recept voor 10 stuks:
Ingrediënten: | |
|
|
Deeg
Doe al de ingrediënten (behalve het ei om af te strijken) in de kom van de keukenrobot, laat alles op de laagste stand goed mengen, dan op een iets hogere stand 2 minuten kneden, en op medium nog eens een 3 tal minuten kneden tot een mooi soepel deeg.
Kneed nog wat na met de hand, bol het deeg op. Wrijf de kom in met een laagje olie, leg het deeg hierin, zet er een doek over een laat een half uur voor-rijzen .
Vormen
Verdeel het deeg in porties van ongeveer 50gr, bol deze op en laat terug een 15tal minuten rijzen onder een licht ingeoliede folie..
Maar ondertussen een bakplaat klaar.
Vorm nu de mastellen. Druk in het midden gat, maar niet volledig door het deeg, er moet een bodempje overblijven. Maak nu de ronding groter tot ongeveer een 5tal centimeter. Plaats op de bakplaat dek terug of met de ingeoliede folie en laat nogmaals een half uur rijzen.
Bakken
Verwarm de oven voor op 200°C hete lucht – 220°C Conventioneel.
Bestrijk de bovenkant met opgeklopt ei.
Bak af gedurende 8à 10 minuten minuten tot ze mooi goudbruin zijn
Haal ze uit de oven, en laat af koelen op een rekje.
Gestreken Mastellen
Snij de mastel doormidden, bestrijk met boter en strooi er kandijsuiker op naar smaak.
Zet de mastel tussen zilverpapier en strijk hem met een heet strijkijzer plat, zodat de suiker smelt en licht krokant kan worden.
Geniet van het lekkers, met mate ☕☕☕☕