Een taart met aardbeien die ook in de winter gemaakt kan worden, lijkt wat op een luxe Carré Confituurke.

Met zelfgemaakte aardbeien-confituur die  ingedikt is om een extra intense aardbeiensmaak te geven.

In plaats van het deeg uit te rollen op een bebloemd oppervlak, heb ik het uitgerold tussen vershoudfolie. Hierdoor wordt er geen extra bloem opgenomen door het deeg. Je hebt ook minder last van het deeg dat kan blijven kleven aan het werkoppervlak of aan de deegrol. En ook het deeg overbrengen in de bakvorm gaat vlotter. Gewoon de folie van de bovenzijde verwijderen, het deeg overbrengen in de bakvorm terwijl je het omkeert zodat de onderste folie terug boven zit, en dan deze folie verwijderen.

Recept voor een Aardbeiencrostata

Aardbeiencrostata

Moeilijkheidsgraad : makkelijk
Voor een taart van 30x12 cm
Recept versie : 1.1
Gang Dessert
Keuken Italiaans
Trefwoorden aardbeienconfituur, aardbeiencrostata, aardbeientaart, pasta frolo
Totale Tijd 2 hours
Opbrengst 10 personen
Auteur Krollemol

Ingrediënten

Pasta Frolo

  • 200 gr boter
  • 300 gr bloem
  • 100 gr Suiker
  • 50 gr ei
  • 20 gr eigeel
  • 1 citroenzestes
  • 2 gr zout

Vulling:

  • 600 gr Aardbeien eventueel diepvries
  • 250 gr Suiker
  • 1/2 Appelsienzestes
  • 60 gr Appelsiensap
  • 1/2 Limoenzestes
  • 1/2 limoensap
  • 2 el Geraspte verse Gember
  • 1/2 Vanillestokje
  • 1 Ei
  • Rietsuiker

Instructies

Pasta Frolo

  • Klop de boter en suiker luchtig tot de boter wit ziet.
  • Voeg de bestanddelen één voor één toe tot het bestanddeel  opgenomen is: eerst het ei, dan het eigeel, de bloem, zout en de zestes.
  • Maak een bol van het deel.
  • Doe het deeg in een folie en plaats in de koelkast.

Vulling

  • Maak de aardbeien schoon en snijd ze in stukken, doe ze in een grote kookpot (confituurpot).
  • Voeg de zestes van de appelsien toe.
  • Pers vervolgens de appelsien uit en voeg het sap toe.
  • Doe het zelfde met de limoen, eerst de zestes eraf raspen dan het sap eruit halen en bij in de pot doen.
  • Voeg ook  suiker, de zaadjes van de vanillestok, en het stokje zelf toe.
  • Verwarm het geheel tot de suiker is gesmolten.
  • Breng dan aan de kook en laat het pruttelen tot het voor de helft is ingekookt.
  • Roer af en toe.
  • Laat nu de confituur afkoelen.
  • Verwijder de vanillepeul.

Vullen en bakken

  • Verdeel het deeg in 1/3 en 2/3.
  • Bereid de bakvorm voor: smeer een dun laagje boter in de vorm en verstuif bloem in de vorm.
  • Rol 2/3 van het deeg tussen vershoud-folie  uit, en een rechthoekige vorm: 3 mm dik.
  • Breng het deeg aan in de vorm, goed aandrukken, de bodem doorprikken.
  • Breng een gelijke laag aardbeienconfituur aan op het deeg.
  • Rol het overgebleven 1/3 van het deeg ook uit tot 3 mm dik, snijd repen van ongeveer 1,5cm en breng ze diagonaal aan.
  • Druk de repen goed aan. Verwijder het overtollige deeg van de repen.
  • Bestrijk het deeg met opgeklopt ei en strooi hierin het rietsuiker.
  • Bak af gedurende 25 à 30 minuten, op 180°C hete lucht - 200°C Conventioneel.
  • Haal de taart uit de oven.
  • Laat eerst wat in de vorm afkoelen  alvorens te ontvormen
  • Laat verder afkoelen op een rooster. .