De laatste favoriet van de vlaaien hier thuis, is deze van mijn  wederhelft: Een ananasvlaai met latjes of raster. Ananas is dan wel geen inheemse vrucht, maar toch makkelijk te verkrijgen. Zowel een verse ananas als uit blik zijn hiervoor mogelijk. Indien uit blik, neem dan deze waarbij de ananas op sap zit in plaats van op siroop.
Om de ananas samen te houden en geen lopende ananasvulling te hebben dient de vulling gebonden te worden. Hieronder is dit gedaan met koud bindmiddel. Indien niet voorhanden kan dit het bindmiddel vervangen worden door 55 gram mais- of aardappelzetmeel. De vulling voor de ananasvlaai moet dan wel eerst worden opgekookt, om de binding te laten werken.
De ananasvlaai kan in minder 2 uur gemaakt worden met planning. Maak eerst de pudding en laat deze afkoelen in de koelkast. Maak dan het vlaaiendeeg en terwijl dit rijst kan de ananasvulling worden gemaakt.
Voor een nettere afwerking kan het vlaaienraster worden ingestreken met eigeel en bestrooid met korrelsuiker.

recept ananasvlaai

Ananasvlaai

Moeilijkheidsgraad: Makkelijk banketbakkersroom, ananasvulling, vlaaiendeeg, afwerking 
Voor 1 vlaai van 30cm 
Kost per persoon : €€ 
Recept versie : Recept-v1.1
Gang Dessert
Keuken Belgisch, Limburg, Nederlands
Trefwoorden ananas, ananasvlaai, vlaai
Totale Tijd 2 hours
Opbrengst 12 personen
Auteur Krollemol

Ingrediënten

banketbakkersroom

  • 400 gr Melk Volle
  • 40 gr Suiker
  • 80 gr Ei
  • 80 gr Suiker
  • 32 gr Puddingpoeder

ananasvulling

  • 50 gr Suiker
  • 28 gr Koud Bindmiddel
  • 200 gr Ananassap
  • 700 gr Ananas

vlaaiendeeg

  • 400 gr Bloem-Patent
  • 8 gr Instant Gist
  • 20 gr Suiker
  • 80 gr Ei
  • 160 gr Volle Melk
  • 6 gr Zout
  • 96 gr Boter

afwerking

  • 20 gr Gemalen Kokos

Instructies

banketbakkersroom

  • Melk (Volle) en suiker aan de kook brengen.
  • Ei (gram), suiker en puddingpoeder glad roeren. Al roerend wat melk opgieten.
  • Mengsel terug bij melk. Aan de kook
  • brengen, even laten doorkoken.
  • Afdekken met folie, direct in contact met de
  • pudding, om velvorming te voorkomen.
  • Laten afkoeln.
  • De banketbakkersroom glad kloppen voor
  • gebruik.

ananasvulling

  • Suiker en koud bindmiddel onder elkaar mengen.
  • Al sneeuwend met het ananassap mengen
  • Ananas in stukjes snijden en onder mengen.

vlaaiendeeg

  • Bloem-Patent, gist, suiker, ei, volle melk, zout en boter in de keukenrobot mengen met de deeghaak. Twee minuten op lage snelheid en nog eens twee minuten op middelmatige snelheid laten kneden Nog even met de hand nakneden. Het deeg 30’ laten rijzen in een afgedekte kom.
  • Het deeg verdelen in 2, een grote portie van ongeveer 480gram en een kleinere van 270gram.
  • Mooie bolletjes van maken.
  • Hierna de grote bol deeg uitrollen in een cirkel. Fonceer het vlaaiendeeg in een ingeboterde vlaaipan.
  • De banketbakkersroom gelijkmatig verdelen over de vlaaibodem. Ananasvulling over de banketbakkersroom verdelen.
  • De kleiner bol deeg uitrollen in een cirkel, en een raster maken.
  • De rand van de ananasvlaai bestrijken met water en hierop het raster plaatsen.
  • 30 à 35’ bakken op 180°C (Hetelucht). Eventueel de ananasvlaai na 20′ wat draaien in de oven zodat ze gelijkmatig bruint.
  • De vlaai uit oven halen. De ananasvlaai ontvormen. Laten afkoelen op rooster.

afwerking

  • De kokos over de randen van de vlaai strooien.

Geniet van het lekkers, met mate ☕☕☕☕