Een zondige – luxueuze vlaai, die wat meer tijd en afwerking vergt.

De bodem blijft een gistdeeg, de vulling is ook nog traditioneel en wordt meegebakken . Tot zover blijft het een traditionele vlaai naar de definitie.

De afwerking gebeurt met slagroom, om ze iets lichter te maken had ik Alpro soya slagroom gebruikt. Deze smaakt iets anders, maar dat scheen bezwaar te zijn bij de proevers.

Over de slagroom wordt het victoriamengsel of pralinmengsel aangebracht.

Recept voor een victoriavlaai met appelvulling

Victoriavlaai met appel

victoriavlaai met appel
moeilijkheidsgraad : makkelijk
voor een vlaai van 30cm
Gang Dessert
Keuken Limburg, Nederlands
Trefwoorden appel, appelvulling, pudding, slagroom, victioriavlaai
Totale Tijd 2 hours
Opbrengst 12 personen
Auteur Krollemol

Ingrediënten

Vlaaiendeeg

Pudding

  • 400 ml Melk
  • 32 gr Suiker
  • 32 gr Custardpoeder

Vulling

  • 120 gr Rozijnen
  • 1 kg Appels in stukjes
  • 75 gr Suiker naar smaak
  • 1/2 citroen Citroensap
  • 75 ml Water

Victoriamengsel

  • 125 gr Noten gemengd fijn gehakt
  • 100 gr Suiker
  • 15 gr Eiwit

Slagroom

  • 250 ml Room 35% vet
  • 2,5 el Poedersuiker

Instructies

Vlaaiendeeg

  • Maak het vlaaiendeeg klaar voor een open vlaai van 30cm en het raster op basis van 250gr bloem.
  • Boter de vorm lichtjes in en bestuif met bloem en verwijder de overtollige bloem.
  • Nadat het deeg de eerste maal is gerezen, het deeg neerslaan, en een mooi bolletje van maken dat helpt bij het trachten uitrollen in een mooie cirkel. De vorm vullen en nog een half uur laten narijzen.

Pudding

  • Doe de melk in een middelgrote pot/pan. Doe het Custardpoeder en de Suiker in een tas en voeg hier vanuit de pot 8 el melk aan toe, roer tot een glad mengsel en voeg bij de melk. Breng al roerend met een garde het mengsel aan de kook, en laat even doorkoken. Stort de pudding uit in een kom, en bedek deze met folie. De folie direct op de pudding aandrukken zodat er geen lucht tussen zit en er geen velvorming kan plaatsvinden. Laat de pudding afkoelen.

Vulling

  • Laat de rozijnen zwellen in water.
  • Doe de stukjes appel in een middelgrote pot, besprenkel met het citroensap en suiker – naar smaak. Giet er het beetje water (75ml) over.
  • Laat de appels glaceren op een middelmatig vuur tot ze zacht zijn.
  • Lek de rozijnen uit en meng onder de appels, laat het geheel afkoelen.

Victoriamengsel

  • Verwarm de oven voor op 160°C. Vet een bakplaat in.
  • Meng de fijngehakte noten met het suiker en het eiwit. Verspreid op de bakplaat en plaats 20 minuten in de oven tot de nootjes krokant geworden zijn. Schep het mengsel regelmatig om.
  • Zet het victoriamengsel opzij en laat het helemaal afkoelen.

Bakken

  • Verwarm de oven voor op 180C° (Hete Lucht) 200C° (Conventioneel).
  • Doorprik de bodem met een vork zodat de bodem niet kan gaan bollen tijdens het bakken. Breng de pudding aan in een gelijkmatige laag. Verdeel hierover gelijkmatig het rozijnen-appelmengsel.
  • Bak gedurende 25 à 30 minuten, draai halfweg de vlaai zodat ze overal gelijk bakt. Haal uit de oven, ontvorm en laat afkoelen op een rooster.

Afwerken

  • Maak de slagroom, klop de room met het suiker stijf.
  • Breng een laag slagroom aan op de vlaai en strooi hierin het victoriamengsel