Appels en Peren zijn in Zuid Limburg in overvloed aanwezig. Een Perenvlaai is nogal flets van smaak. De peren pocheren maakt ze mooi zacht, en ze kunnen worden geparfumeerd met bijkomende smaakjes.
Tussen de peren komt een een frangipane-beslag, om de peren meer af te werken en te laten glimmen wordt het geheel nog geabricoteerd.
Het deeg wordt blind voorgebakken, dat garandeert dat het overal krokant zal blijven.
Recept voor een frangipanetaart met peren van 25 cm:
Ingrediënten Peren: | |
|
|
Amandelcrème/Frangipane: | |
|
|
Abricoteren | |
|
|
Deeg | |
|
Peren Pocheren
Doe het water, citroensap, suiker en en kaneelstokje in een pot net groot genoeg om de peren kunnen in te zetten, breng aan de kook.
Schil de peren, maar laat ze heel. Wanneer de siroop kookt leg de peren in de pot. Alle peren moeten net bedekt zijn.
Laat 15 minuten sudderen. Kontroleer met een mes of tandenstoker als ze mals zijn.
Laat afkoelen in de siroop.
Vlaaiendeeg
Maak het linzerdeeg, of een ander zanddeeg of bladerdeeg kan ook.
Boter de taartvorm lichtjes in en bestuif met bloem en verwijder de overtollige bloem.
Op een vlak oppervlak leg vershoudfolie, een vierkant van ongeveer 40 op 40 cm, als je dient te overlappen minimum 5 cm overlappen.
Haal het linzerdeeg uit de koelkast en leg in het midden op de folie, leg over het deeg terug een vierkant folie van 40 cm.
Rol het deeg uit in een cirkel , groot genoeg om in de taartvorm te passen (+- 35 cm). Verwijder de bovenste folie.
In een vlotte beweging, draai het deeg en zet het in de taartvorm.
Fonceer het deeg, hef het overhangend deeg op en duw het mooi in de hoek van de taartvorm. Druk het overtollig deeg met de handpalm weg, naar buiten toe.
Doorprik de bodem met een vork, zodat de lucht eronder tijdens het bakken weg kan.
Blind Bakken
Snijd een cirkelvormig bakpapier met een diameter van 40 cm. Leg het papier in de taart, vul dit met bakparels, droge bonen of rijst.
Verwarm de oven voor op 180C° (Hete Lucht) 200C° (Conventioneel). Bak gedurende 15 minuten blind, haal uit de oven verwijder het bakpapier met de bonen/rijst/bakparels.
Zet terug 10 minuten in de oven. Laat de taart bodem even afkoelen in de vorm.
Amandelcrème
Snijd de boter in blokjes, doe met het suiker in een foodprocessor en process tot een zijdeachtig mengsel.
Voeg dan het amandelpoeder toe, laat het goed opnemen. Vervolgens de bloem en de maïzena en laat het terug opnemen.
Klop het eimengsel lichtjes en voeg toe tot als alles een mooi homogeen mengel is. en als laatste de vanille-essence even laten opnemen.
Laat afkoelen in de koelkast
Bakken
Verwarm de oven voor op 160C° (Hete Lucht) 180C° (Conventioneel) .
Verdeel de amandel-crème over de taartbodem, verdeel de peren over de taart.
Druk ze in het amandelmengsel, in de vorm van de spaken van een wiel de smalle zijde van de peer naar binnen wijzend.
Ze de taart terug in de oven gedurende 45 à 55 minuten tot ze mooi lichtbruin gekleurd is vanboven.
Haal uit de oven, laat een kwartiertje afkoelen alvorens te ontvormen. Laat verder afkoelen op een rooster.
Abricoteren
Doe de abrikozenconfituur en een paar el water in een klein sauspannetje. Laat even koken, zeef het mengsel.
Met een borstel, bestrijk de taart met het mengsel.