Een broodbakmachine is een geweldig ding, maar een goed rozijnenbrood krijg ik er helaas net niet uit. In het bakje voor rozijnen gaat met moeite 150 gr, met zo weinig kan je fietsen tussen de verschillende rozijnen. Door manueel bij te vullen wordt het wat beter. Een ander probleem is dat heel wat rozijnen in de korst zitten die dan zwart (aan)bakken.
De meeste rozijnenbroden zijn gebaseerd op een luxueuzer brooddeeg, met melk ei en suiker. Dit rozijnenbrood gaat terug wat meer naar de basis ingrediënten.
Door het deeg open te rollen en de rozijnen hierop te strooien en licht in te werken en vervolgens de randen naar binnen te vouwen zitten bijna alle rozijnen in het brood in plaats van in de korst.

Recept voor een groot rozijnenbrood:

Ingrediënten :
 • Rozijnen
 • Warm Water
 • Bloem
 • Moutextract
 • Suiker
 • Boter
 • Zout
 • Instant Gist
 • Bloem
 • 500 gr
 • 450 ml
 • 500 gr
 • 2 tl
 • 1 el
 • 10 gr
 • 1,5 tl
 • 3 tl
 • 3 el

Rozijnen

Weeg 500 gr rozijnen, doe ze in een recipiënt en giet hierover het warme water. Laat ze een uurtje zwellen. Giet ze af, knijp zachtjes het vocht uit en bewaar 310 ml van het vocht om het deeg strak mee te maken.

Deeg

Doe de droge bestanddelen (500 gr bloem, gist, moutextract, suiker, zout) in de keukenrobot. Meng alles even onder, voeg het vocht toe en de boter laat alles samenkomen. Laat dan alles kneden tot een zacht, satijnachtig elastisch deeg. Dit duurt een paar minuten.
Kneed nog even na, en maak een bol van het deeg. Wrijf een kom in met olie, leg de deegbol hierin en dek af met vershoudfolie en laat rijzen tot het deeg verdubbeld is (1,5 à 2 uur).
Vormen
Dep de rozijnen droog, strooi er 2 à 3 el bloem over en mengen even. Verdeel de rozijnen in 3 gelijke delen.
Rol/duw het deeg open (niet neerslaan) op een licht bebloemd oppervlak, in een cirkel van 35 a 40 cm. Verdeel hierover 1/3 van rozijnen. Vouw de zijden naar het midden en maak terug een bol. Duw/rol het deeg weer plat en werk het volgende 1/3 van de rozijnen lichtjes erin, vouw de zijden weer naar een midden toe en maak een bol. Dek af met een doek en laat 15 minuten rusten.
Rol/duw het voor de laatste keer plat en werk het laatste deel rozijnen in. Vouw de zijden weer naar binnen toe en vorm een torpedo.
Maak een bakplaat klaar, zet het brood op de bakplaat. Dek af met een doek een laat terug 45 à 60 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 220°C Conventioneel/200°C Hete lucht.
Bakken
Zet het brood in het midden in de oven. Na een 5 tal minuten verlaag de temperatuur met 20°C en laat het nog 35 à 45 minuten bakken.  Tot het een mooie kleur heeft en als je op de onderkant klopt moet het hol klinken.
Leg op een rooster om af te koelen.

Geniet van het lekkers, met mate ☕☕☕☕