Een Belgische klassieker die men veel tegen komt op kermissen en markten, een heerlijke dikke dampende geurende Luikse wafel!

In tegenstelling tot een Brusselse wafel is de  Luikse wafel of suikerwafel is een zwaardere, rijkere, calorierijke wafel.

Het is een wafel  op basis van een luxueus gistdeeg met boter, melk en eieren waar dikke suikerparels worden aan toegevoegd deze karamelizeren  deels  tijdens het bakken. Hierdoor is ze van nature al zoet.  Soms wordt er kaneel aan toegevoegd, dit kan eventueel weggelaten worden

 

Het deeg wordt in 2 stappen bereid met een voordeeg en het eigenlijke deeg waar ook de suikerkorrels worden aan toegevoegd.

 

De wafel wordt gebakken op een grof wafelijzer 4×6 bakplaten.

 

Het lekkerst zijn de Luikse wafels als ze vers gebakken en nog warm zijn.

Ze kunnen makkelijk uit het vuistje worden gegeten.

 

Recept Luikse Wafel

 

Luikse Wafel

Luikse wafel
Recept voor het bakken van 10 Luikse wafels.
Moeilijkheidsgraad : gemiddeld
Gang Dessert
Keuken Belgisch, luik
Trefwoorden luikse wafel, wafel
Voorbereiding 10 minutes
Kook Tijd 40 minutes
rijzen 1 hour 10 minutes
Totale Tijd 2 hours
Opbrengst 10 stuks
Calories 374kcal
Auteur Krollemol

Ingrediënten

Voordeeg

  • 300 gr Bloem
  • 15 gr Suiker
  • 50 gr ei (1 medium ei)
  • 1 el Instant gist
  • 125 ml Melk
  • 2 tl Kaneel (Eventueel)

Wafel Deeg

  • 225 gr Boter Zacht in stukken
  • 10 gr Vanillesuiker
  • 1 tl Natriumbicarbonaat
  • snuif Zout
  • 75 gr Bloem
  • 250 gr Parelsuiker P4

Gereedschap

  • 1 keukenmachine met deegkneedhaak
  • 1 wafelijzer 6x4
  • 1 doek
  • 1 bakpapier of bakmatje
  • 1 wafelprikvork

Instructies

Voordeeg

  • Maak een elastisch deeg met de ingrediënten van het voordeeg. In de keukenrobot eerst met een menghaak alle bestanddelen laten samenkomen, dan nog een paar minuten kneden met de deeghaak.
    300 gr Bloem, 15 gr Suiker, 50 gr ei, 1 el Instant gist, 125 ml Melk, 2 tl Kaneel
  • Nakneden met de hand, bol het deeg op en laat onder een doek 20 tot 30 minuten rijzen.

Deeg

  • Meng de bloem, zout natriumbicarbonaat en vanillesuiker. Klop de boter zacht en luchtig, meng de droge ingrediënten hieronder. Kneed als als laatste de parelsuiker door het deeg.
    225 gr Boter, 10 gr Vanillesuiker, 1 tl Natriumbicarbonaat, snuif Zout, 75 gr Bloem, 250 gr Parelsuiker
  • Kneed het voordeeg onder het deeg. Laat het weer rijzen, 45 minuten tot een uur.
  • Verdeel in deeg in stukjes van 90 à 100 gram, en maak er bolletjes van. Laat de bolletjes 15 minuten rusten onder een doek op bakpapier of een bakmatje.

Bakken

  • Voor het bakken een wafelijzer met liefst grote gaten (vb. een 4x6 plaat).
  • Laat het wafelijzer heet worden (180°C), wrijf de platen in met boter/olie.
  • Leg een bolletje deeg op de bakplaat en bak de wafel tot ze mooi (goud)bruin ziet, de suiker mag karamelliseren maar niet aanbranden.
  • Leg op een rooster om af te koelen.