Een Belgische klassieker die men veel tegen komt op kermissen en markten, een dikke Luikse wafel.

In tegenstelling tot een Brusselse wafel is de  Luikse wafel of suikerwafel is een vrij zware wafel. Het is een wafel  op basis van gistdeeg waar suikerparels worden aan toegevoegd. Hierdoor is ze van nature al zoet en kan ze makkelijk uit het vuistje worden gegeten.

Het lekkerst zijn de Luikse wafels als ze vers gebakken en nog warm zijn.

 

Luikse Wafel

Luikse wafels
Gang Dessert
Keuken Belgisch, luik
Trefwoorden luikse wafel, wafel
Totale Tijd 2 hours
Opbrengst 10 stuks
Auteur Krollemol

Ingrediënten

Voordeeg

  • 300 gr Bloem
  • 15 gr Suiker
  • 50 gr ei (1 medium ei)
  • 1 el Instant gist
  • 125 ml Melk
  • 2 tl Kaneel (Eventueel)

Deeg

  • 225 gr Boter Zackt in stukken
  • 10 gr Vanillesuiker
  • 1 tl Natriumbicarbonaat
  • snuif Zout
  • 75 gr Bloem
  • 250 gr Parelsuiker

Instructies

Voordeeg

  • Maak een elastisch deeg met de ingrediënten van het voordeeg. In de keukenrobot eerst met een menghaak alle bestanddelen laten samenkomen, dan nog een paar minuten kneden met de deeghaak.
  • Nakneden met de hand, bol het deeg op en laat onder een doek 20 tot 30 minuten rijzen.

Deeg

  • Meng de bloem, zout natriumbicarbonaat en vanillesuiker. Klop de boter zacht en luchtig, meng de droge ingrediënten hieronder, met als laatste de parelsuiker.
  • Kneed het voordeeg onder het deeg. Laat het weer rijzen, 45 minuten tot een uur.
  • Verdeel in deeg in stukjes van 90 à 100 gram, en maak er bolletjes van. Laat de bolletjes 15 minuten rusten onder een doek

Bakken

  • Voor het bakken een wafelijzer met liefst grote gaten (vb. een 4x6 plaat).
  • Laat het wafelijzer heet worden (180°C), wrijf de platen in met boter/olie.
  • Leg een bolletje deeg op de plaat en bak tot ze mooi (goud)bruin ziet, de suiker mag karamelliseren maar niet aanbranden.
  • Leg op een rooster om wat af te koelen.