Speculaas, Speculoos en gekaramelizeerde koekjes zijn allemaal familie van elkaar. Maar zijn allemaal harde koekjes, met veel, minder of zonder kruiden.
Vele mensen soppen ze in de koffie om ze zacht te maken. Fabrikanten hebben hier de laatste jaren op ingespeeld door speculaas/loos past op de markt te brengen.
Hasseltse speculaas, is nog zacht van binnen. En bevat wat speculaas kruiden, doch minder dan echte speculaas.
De helft van het bakpoeder kan vervangen worden door alkali, dit geeft een rustieker effect.  De afbeeding hierboven is Hasseltse speculaas met alkali, de Hasseltse speculaas onder het artikel is met enkel bakpoeder.

Hasseltse Speculaas

Moeilijkheidsgraad: makkelijk 
Voor 20 koeken
Gang Dessert
Keuken Belgisch, Limburg
Trefwoorden hasseltse speculaas, speculaas
rijptijd 12 hours
Totale Tijd 1 hour
Opbrengst 20 koeken
Auteur Krollemol

Ingrediënten

Deeg

  • 250 gr Boter
  • 325 gr Bruine Kandijsuiker
  • 120 gr Eieren groot
  • 500 gr Bloem
  • 16 gr bakpoeder of ‘8 gr bakpoeder en 8 gr alkali’
  • 75 gr amandelpoeder
  • 5 gr kaneel
  • 3 gr speculaaskruiden
  • 20 gepelde amandelen om te versieren eventueel

Instructies

Deeg

  • Klop de boter zacht en luchtig. Voeg de suiker bij, en vervolgens de eieren.
  • Meng in een kom de andere droge bestanddelen: bloem, bakpoeder(s), kaneel, speculaaskruiden en het amandelpoeder. Voeg dit toe aan het botermengsel.
  • Meng alles goed onder. Maak een rol van het deeg. Doe er vershoudfolie om, en laat een nachtje rijpen in de koelkast.

Bakken

  • Verwarm de oven voor op 170°C (Hete lucht) 190°C (Conventioneel).
  • Haal de rol deeg uit de koelkast en snij in 20 gelijke delen (ca. 60gr / stuk). Maak 2 bakplaten klaar.
  • Maak bolletjes en druk deze plat op de bakplaat, ongeveer 2 cm dik. Versier eventueel met amandelnoten.
  • Bak gedurende ongeveer 15à18 minuten. Niet te lang, de Speculaas mag nog zacht zijn aan de binnenkant.
  • Haal ze uit de oven en laat afkoelen op een rooster.