In Duitsland lagen deze bij de bakker. De kinderen waren er dol op, en niet alleen de kinderen.
Even moeten zoeken welke koeken het waren. De naam dekt niet echt de lading. Het verband met de slang (schnecke) is me niet helemaal duidelijk.
Het is een eenvoudige koek op basis van gistdeeg, gevuld met pudding en versierd met crumble.
Ze zijn vrij eenvoudig te maken. Duitse koeken zijn nogal aan de forse kant, soms maak ik ze ook kleiner (60gr deeg in plaats van 80gr).
Recept voor 12 Streuselschnecken:
Ingrediënten Deeg: | |
|
|
Ingrediënten Streusel: | |
|
|
Ingrediënten Pudding | |
|
|
Pudding
Doe de melk in een middelgrote pot/pan. Doe het Custard/vanillepuddingpoeder en de Suiker in een tas en voeg hier vanuit de pot 8 el melk aan toe, roer tot een glad mengsel en voeg bij de melk. Breng al roerend met een garde het mengsel aan de kook en laat even doorkoken. Stort de pudding uit in een kom, en bedek deze met folie. De folie direct op de pudding aandrukken zodat er geen lucht tussen zit en er geen velvorming kan plaatsvinden. Laat de pudding afkoelen.
Deeg
Doe de droge bestanddelen (Bloem, suiker, vanillesuiker, instant gist, en het zout) in een de keukenrobot met de kneedhaak. Laat alles even mengen.
Voeg op de lage stand de melk en de boter toe, tot alles goed is opgenomen.
Laat op een iets hogere stand goed kneden (4 à 5 minuten).
Bol het deeg op. Olie de kom in, en leg de bol deeg in de kom. Laat afgedekt een half uur rijzen op een warme tochtvrije plaats.
Knubbelkes – Streusel
In een ruime kom, weeg de bloem, amandelpoeder en suiker af, voeg de vanillesuiker toe en meng alles even onder. Voeg de boter in kleine blokjes gesneden toe. Wrijf (niet kneden) het mengsel tussen je vingers fijn tot er een malse broodkruimachtige substantie ontstaat.
Vormen
Maak 2 bakplaten klaar
Verdelen het deeg in 12 gelijke delen (ongeveer 80gr). Bol de stukjes deeg op. En rol de bolletjes uit in cirkels 15cm. ze de schijven op de bakplaat.
Bestrijk de schijven met water, strooi hierin de streusel. Dek af met een theedoek en laat 40 minuten narijzen.
Bakken
Verwarm de oven voor op 170°C (hete lucht) – 190°C (Conventioneel).
Bak de koeken gedurende 20 min.
Haal de koeken uit de oven plaats ze op een rooster om even te laten afkoelen.
Afwerken
Doe de pudding in een spuitzak.
Maar 2 gaten in de koeken en snij een holle ruimte.
Spuit pudding in de gaten.
Bestrooien met bloemsuiker – of glazuur opdoen
Geniet van het lekkers, met mate ☕☕☕☕