Doughnuts of Donuts, de all-time favorite uit Amerika. Maar zijn ze echt Amerikaans ? Of zijn het vanuit de Nederlanden overgewaaide veredelde Oliebollen met en gat erin en een topping erop?
Over het gat in de koek bestaan veel verhaaltjes, er wordt aangenomen dat door er een gat in te maken het gebakje ook binnenin egaler bakt.

Recept voor 16 middelmatige of 12 grotere doughnuts:

Ingrediënten Deeg:
  • Water
  • Instant Gist
  • Melk (lauw)
  • Boter
  • Suiker
  • zout
  • Ei (Medium)
  • Bloem
  • 60 ml
  • 2 tl
  • 90 ml
  • 35 gr
  • 30 gr
  • 1/2 tl
  • 1
  • 300 gr
Ingrediënten Glazuur
  • Water
  • Bloemsuiker
  • Vanille-extract
  • 1,5 tl
  • 100 gr
  • 1/4 tl

Deeg

Doe de melk en boter in een kleine pan, verhit zachtjes tot de boter gesmolten is en de melk licht kookt (kleine belletjes).
Doe het mengsel in een keukenrobot met menghaak en voeg het suiker en zout toe, meng op een lage snelheid om de suiker op te lossen. Voeg het water en de ei toe (controleer dat het mengsel niet meer te warm om de gist niet te doden).
Meng in een aparte kom de bloem en de gist en voeg deze geleidelijk aan toe, laat alles opnemen. Verander de haak naar de kneedhaak en laat alles goed kneden tot een zacht deeg.
Nakneden met de hand. Het deeg opbollen, de kom inwrijven met olie. De deegbol hierin plaatsen, lichtjes bestrijken met olie, vervolgens afdekken en laten rijzen tot het volume verdubbeld is (1 a 1,5 uur).
Deeg neerslaan, en uitrollen op een bebloemd oppervlak tot een dikte van 10 à 12mm. Steek cirkels uit van 9cm met een gat in het midden van 6,5 cm voor de grotere versie, en 8cm  met een gat van 3cm voor de middelmatige versie.
Laat rijzen tot ze licht en opgezwollen zijn (40 min tot een 1 uur).

Bakken

Verhit olie in de friteuse tot 175°C
Bak per 2, tot ze licht goudbruin zijn en draai 1 maal om (ongeveer 2 min per zijde)
laat overtollig vet absorberen op keukenpapier

Glazuur

Maak het glazuur klaar. Doe het bloemsuiker in een kom.
Voeg eerst het vanille extract toe, en dan beetje bij beetje het water tot de gewenste consistentie is bereikt. Wees spaarzaam met het water, anders wordt het glazuur te vloeibaar.
Breng het glazuur aan op de dougnuts.

Geniet van het lekkers, met mate ☕☕☕☕