Zelfgemaakte knapperige stengels voor bij de soep.
Ze zien er artisanaal uit en zijn lekkerder dan de voorverpakte soepstengels uit de supermarkt. Als er gebakken wordt is het niet zo moeilijk in één keer verschillende versies te maken.
De traditionele zijn bestrooid met semolina, maar meestal maak ik vier versies in één keer. Semolina, sesamzaad, maanzaad en grof zeezout. De gezouten zijn meestal eerst verdwenen uit de pot.
Recept voor 20 à 24 soepstengels :
Ingrediënten : | |
|
|
Ingrediënten Bovenkant | |
|
|
Deeg
Doe de droge bestanddelen in de keukenrobot: Bloem, Zout, moutextract en Gist.
Met de menghaak, meng alle onderdelen onder elkaar. Voeg de vochtige bestanddelen toe (water en olijfolie), tot alles samenkomt. Verander de haak door de kneedhaak en laat het een aantal minuten (4tal minuten) kneden.
Even nakneden met de hand op een licht bebloemd oppervlak en het deeg vormen in een rechthoek van 35 op 10 cm. Bovenkant lichtjes bestrijken met olijfolie en afdekken met vershoudfolie.
Een uur laten rijzen op een warme plaats.
Vormen
Verwarm de oven voor op 220° Hetelucht, 240° conventioneel.
Maak 2 of 3 bakplaten klaar.
Verdeel het deeg met een mes of pizzasnijder in vier gelijke delen, zodat je ongeveer 4 vierkanten krijgt.
Strooi op één vierkant de semolinabloem, op de tweede het sesamzaad, op de derde het maanzaad en op het laatste het zeezout.
Verdeel een vierkant terug in 5 of 6 delen. Het deeg is heel elastisch. Pak de uiteinden vast en rek het deeg uit tot de breedte van de bakplaat en plaats op de bakplaat. Herhaal voor de andere soepstengels en vierkanten. Laat minimum 3 cm plaats tussen de stengels.
Na het vormen kunnen de stengels dadelijk afgebakken worden.
Bakken
Bak kort en krachtig af gedurende 15 à 20 minuten.
Haal uit de oven en laat afkoelen op een rooster.
Geniet van het lekkers, met mate ☕☕☕☕