Een donker brood voor tijdens de donkere maanden. Als het vroeger de onuitgesproken regel was dat hoe donkerder het brood, hoe armer de mensen, dan is dit er eentje voor de armsten. Lekker voor bij gerookte vis!

Recept voor 1 Donker Roggebrood:

Ingrediënten Brood:
  • (Harde/sterke) Broodbloem
  • Cacaopoeder
  • Instant gist
  • Karwij zaden
  • Zout
  • Molasse
  • Boter
  • Olie
  • Donkere Kandijsuiker
  • Roggebloem
  • Water
  • 250 gr
  • 3 el
  • 2 tl
  • 2 tl
  • 1,5 tl
  • 2 soeplepels
  • 15 gr
  • 1 el
  • 1,5 tl
  • 250 gr
  • 260 ml
Ingrediënten Topping:
  • Roggebloem
  • Aardappelzetmeel
  • 1 el
  • 1 el

Deeg klaarmaken

Doe volgende droge ingrediënten in de keukenrobot:  Broodbloem, zout, cacaopoeder, gist, suiker en de licht gekneusde karwijzaadjes. Meng lichtjes met de menghaak, en voeg het water, olie, molasse en boter toe.
Laat alles ondermengen, voeg nu geleidelijk de roggebloem toe, tot een zacht deeg wordt bekomen.
Vervang de menghaak door de deeghaak en laat alles goed kneden op een niet te hoge snelheid gedurende minimum 5 minuten.
Kneed het degen even na en bol het op. Olie de kom in, en plaats de deegbol in de kom. Dek af met vershoudfolie en laat 20 minuten rijzen op een warme plaats.
Maak een bakplaat klaar. Sla na het rijzen het deeg neer, en vorm het brood. Wrijf de bovenkant lichtjes in met olie.
Meng het roggemeel met het aardappelzetmeel en bestrooi de bovenkant van het brood. Snij inkepingen in de bovenkant. Dek het af en laat terug rijzen tot het volume verdubbeld is (ongeveer een uur op een warme plaats).
Verwarm de oven voor op 200°C.
Plaat het brood in de oven, en breng na 10 minuten de temperatuur op 180°. Laat in totaal ongeveer een half uur bakken. Als je op de onderkant klopt moet het hol klinken (laat het desnoods nog een paar minuten extra staan).
Haal het uit de oven, en plaats op een rooster om af te koelen.

Donker roggebrood dwars