Een Zweedse knoeicake, althans volgens de vertaling, is een eenvoudige Zweedse klassieker. Een aantal recepten gebruiken cacaopoeder, dit recept gebruikt echte, lekkere, Belgische chocolade.
Een kladdkaka is vanbinnen nog zacht, hiervoor wordt de cake kort en krachtig gebakken. Het hoge boter/vet gehalte in combinatie met de zachte binnenkant kan wat problemen geven bij het ontvormen. Daarom dient de cake volledig af te koelen in de springvorm. Eventueel kan er ook een bakpapier op de bodem geplaatst worden.
Recept voor een kladdkaka van 24cm:
Ingrediënten cake: | |
|
|
Beslag klaarmaken
Verwarm de oven voor op 220 °C conventioneel, 200 °C hete lucht.
Maak een springvorm van 24cm klaar. Boter de vorm in, en plaats eventueel bakpapier op de bodem.
In en kommetje : meng de bloem met het bakpoeder.
In een sauspannetje: op een zacht vuur, smelt de boter. Voeg de chocolade toe en laat deze in de boter smelten. Haal van het vuur.
Doe de eieren en suiker in een kom of keukenrobot en klop het geheel wit en luchtig. Voeg het boter chocolademengsel toe en klop tot een homogeen geheel.
Vouw de bloem onder het mengsel zodat het luchtig blijft.
Plaats een kwartier in de oven.
Haal uit de oven en laat in de vorm afkoelen vooraleer te ontvormen.
Versieren
De cake kan zo gegeten worden. Voor de versiering hier boven:
150gr slagroom opkloppen met 1/4 tl vanille-extract en 1,5 soeplepel poedersuiker. Wat vers fruit (aardbei, aalbes, bosbes, framboos)