Een eenvoudig recept om artisanale knapperige droge platte broodjes te bakken.
Knäckebröd bestaat tegenwoordig in vele vormen. Oorspronkelijk hadden ze een ronde vorm met een gat erin. Ze werden op een stok gestoken en opgehangen om te bewaren in de buurt van de haard. Door het lage vochtigheidsgehalte konden ze hierdoor een lange tijd geconserveerd worden.
De Scandinaven hebben speciale deegrollen om de gaatjes te prikken, dit kan ook met een vork.
De broden worden heet gebakken, door de geringe dikte is de tijdspanne tussen een mooi gebakken en zwart gebakken brood geen kwestie van minuten maar seconden! En aangezien geen 2 ovens hetzelfde zijn, is het toch even opletten bij het bakken.

 

Deeg:
  • Roggemeel
  • Havermoutvlokken
  • Tarwebloem
  • zout
  • Instant Gist
  • Anijszaadjes
  • honing
  • Water
  • Zonnebloemolie
  • Extra bloem
  • 200 gr
  • 200 gr
  • 250 gr
  • 1tl
  • 2 el
  • 3/4 tl
  • 1,5 tl
  • 500 ml
  • 100 ml
  • om te vormen

Deeg

Kneus de anijszaadjes lichtjes in een vijzel.
Droge ingrediënten mengen: Roggemeel, Havermoutvlokken, Tarwebloem, zout, instant Gist, anijszaadjes.
In de keukenrobot :voeg het water, zonnebloemolie en de honing toe.
Laat het deeg 5 minuten kneden en een kwartier rijzen onder een doek.
Verwarm de oven voor op 240 graden.

Vormen en bakken

Verdeel het deeg in 10 gelijke delen, van ongeveer 120 gr. Bol het op.
Rol het deeg plat uit en schijven van ongeveer 30 cm op een ruim bebloemd oppervlak.
Doorprik het deeg veelvuldig met een vork.
Plaats de schijf op een bakplaat en bak in de oven gedurende 5 à 10 min, tot het brood krokant geworden is.
Haal uit de oven en laat afkoelen op een rooster.