Pieter Pot (Dordrecht 1375 – Antwerpen 1450) was een rijk zakenman afkomstig uit Dordrecht, in 1415 zakte hij af naar Antwerpen. Hij verwierf zijn rijkdom door handel met het (midden)-Oosten, mede door vervoer over de Schelde.
In Antwerpen bouwde hij een Sint Salvatorkapel en voegde hieraan het  ‘Almoese godshuys’ in de Munsterstraete toe, een aalmoezenhuis op dat uitgroeide tot een Abdij gewijd aan Sint-Salvator. De musterstraat aldaar en de abdij zijn verdwenen maar de Grote en Kleine Pieter Potstraat houden de herinnering levend.
De armen kregen brood toebedeeld, gemaakt van Pieter zijn ruim gevulde tarwe- en roggezolder. Hij maakte zich vooral populair door de gevangenen, de zogeheten verdoemden, die in het Steen in voorarrest zaten van “roggebrood” te voorzien. De verdoemden moesten in hun eigen noden voorzien, maar hadden niet de nodige middelen. Tijdens de feesten werden er ook nog krenten in het middelgroot broodje verwerkt. Het roggeverdommeke was geboren.

 

 

Roggeverdommeke

Recept voor het bakken van 2 roggeverdommekes
Gang Main Course
Keuken Belgisch
Trefwoorden brood, roggeverdommeke
Voorbereiding 1 hour 50 minutes
Kook Tijd 40 minutes
Totale Tijd 2 hours 30 minutes
Opbrengst 2 broodjes
Auteur krollemol

Ingrediënten

 • 350 ml Water
 • 50 gr Krenten
 • 200 gr Rozijnen
 • 200 gr Tarwebloem
 • 200 gr Roggemeel
 • 1 tl Instant Gist
 • 30 gr Broodverbeteraar
 • 2 tl zout
 • 1 tl Suiker
 • 40 gr Boter
 • Paar el Extra roggebloem

Instructies

Rozijnen – Krenten

 • Doe de krenten en rozijnen in een bakje, giet het water erover en laat minimum een half uur weken. 
 • Recupereer 240ml van het vocht, om later te gebruiken als deegvocht.

Deeg

 • Doe de droge bestanddelen in de keukenrobot: Tarwebloem, Roggemeel, instant gist, broodverbeteraar, zout, suiker. Laat alles even mengen. Voeg dan de natte bestanddelen toe (boter, deegvocht). Laat alles mengen, en dan geruime tijd rustig kneden (15 à 20 minuten). Het moet een mooi elastisch deeg worden.
 • Bol het deeg op, olie de kom in. Plaats het deeg in de kom en laat 30 minuten rijzen. Verdeel ze in 2 gelijke helften, strooi er wat roggemeel op.
 • Laat ondertussen de rozijnen en krenten volledig uitlekken, dep ze droog.
 • Verdeel het deeg in 2 gelijke helften. Rol/duw het deeg open op een licht bebloemd oppervlak, in een cirkel van ca. 30 cm. Verdeel hierover iets meer dan 1/3 van de rozijnen en krenten. Vouw de zijden naar het midden en maak terug een bol. Duw/rol het deeg weer plat en werk het volgende 1/3 van de rozijnen/krenten lichtjes erin, vouw de zijden weer naar een midden toe en maak een bol. Rol/duw het voor de laatste keer plat en werk het laatste deel rozijnen krenten in. Laat 20 minuten rusten onder een vochtige doek.
 • Bol de broodjes op, en duw de bovenkant in roggemeel. Laat 40 à 50 minuten rijzen onder een doek.

Bakken

 • Verwarm de oven voor op 200°C hete lucht. Plaats de broodjes in de oven en laat 35’ à 40’ bakken. Verlaag de temperatuur naar 180°C. Als je op de onderkant klopt moet het hol klinken.
 • Haal uit de oven een laat afkoelen op een rooster, alvorens de broodjes te scheiden of aan te snijden.

roggeverdommeke dwars