Het recept komt van mevrouw Ria Menten uit Wellen, een dorp in Haspengouw. Met een zelfgebakken appeltaart won ze de Gouden Award in een wedstrijd  van  “Meer dan 1000 jaar fruit in Haspengouw”.
Voor het deeg heb ik het klassiek vlaaiendeeg op basis van 250gr bloem genomen. (Een kruimel – zand of bladerdeeg kan natuurlijk ook.)
De ingrediënten van de vulling zijn deze uit het oorspronkelijke recept. Voor de appels, zijn de plaatselijke Haspengouwse Jonagold appels gebruikt.
Misschien wel niet de meest klassieke vlaai. Maar hij kan toch onder de noemer: een gistdeeg, eenvoudige alledaagse ingrediënten, een vlaai gevuld met fruit, in één keer gebakken met de vulling erin en een gebak zonder al te veel nabewerkingen.
Voor de vorm geen te lage plaat vlaaipan nemen (3 cm hoog). De vulling zal wat uitzetten tijdens het bakken. Bij het vullen een halve cm onder de rand blijven.

wellense appelvlaai

Moeilijkheidsgraad: Makkelijk 
appelvulling, vlaaiendeeg, afwerking 
Voor 1 vlaai van 30cm 
Kost per persoon : € 
Recept versie : Recept-v1.1
Gang Dessert
Keuken Belgisch, Limburg
Trefwoorden wellense appelvlaai
Totale Tijd 2 hours
Opbrengst 12 personen
Auteur krollemol

Ingrediënten

appelvulling

  • 1500 gr Appels
  • 225 gr Suiker
  • 25 gr Maïszetmeel
  • 25 gr Puddingpoeder
  • 1 tl Kaneel ceylon
  • 150 gr Ei gram
  • 120 gr Boter
  • 1 tl Vanilleextract

vlaaiendeeg

  • 250 gr Bloem-Patent
  • 4 gr Instant Gist
  • 12 gr Suiker
  • 50 gr Ei
  • 100 gr Volle Melk
  • 4 gr Zout
  • 60 gr Boter

afwerking

  • 10 gr Decorsuiker

Instructies

appelvulling

  • Appels schillen, klokhuis verwijderen en in blokjes snijden van ca. 5mm
  • Suiker, maïszetmeel en puddingpoeder mengen
  • Kaneel (ceylon) Ei (gram) onder mengen glad roeren
  • Boter smelten onder mengen
  • Vanilleextract onder mengen

vlaaiendeeg

  • De ingediënten in de keukenrobot mengen met de deeghaak. Een tweetal minuten op lage tot alles is samengekomen. Dan nog eens twee minuten op middelmatige snelheid laten kneden Even met de hand nakneden. Het deeg 30’ laten rijzen in een afgedekte kom.Rol het deeg uit in een cirkel. Het vlaaiendeeg fonceren in een ingeboterde vlaaipan. Terug 20′ laten rijzen. De appels gelijkmatig verdelen over de bodem. De vulling over de appels verdelen.
  • 40’ bakken op 170°C Hetelucht (190°C conventioneel).
  • Uit oven halen. De appelvlaai ontvormen. Laten afkoelen op rooster.

afwerking

  • Wat decorsuiker over de appelvlaai strooien.

Het decorsuiker kan vervangen worden door poedersuiker, poedersuiker zal sneller smelten dan decorsuiker. Het vanilleextract door de zaadjes van een vanillestokje.

recept wellense appelvlaai

 

Geniet van het lekkers, met mate ☕☕☕☕