Een “Angel Food Cake”, is een van oorsprong Amerikaanse cake. De cake is heel luchtig en bevat geen vet, maar wel suiker.
Er bestaat een speciale bakvorm voor angelcake. Deze is conisch, heeft een uitsparing in het midden, een bovenaan pootjes om de cake makkelijk omgekeerd te kunnen laten afkoelen. Deze vorm is echter moeilijk te verkrijgen en het gaat ook in een andere bakvorm. Ik heb een Springvorm van 26cm gebruikt met tulbandinzet.
Recept voor een Angel Food Cake van 26 cm met tulbandinzet:
Cake: | |
|
|
Afwerking | |
|
|
Cake Bakken
Verwarm de oven voor op 160°C Hetelucht – 180°C Conventioneel. De bakvorm moet niet klaargemaakt worden – het beslag gaat er vetvrij in.
Zeef 2 maal in een bakje de bloem, en de extra fijne suiker.
Meng in een ander bakje de suiker en ‘cream of tartar’
Doe het zout bij de eiwitten en klop deze op. Als het eiwit volume begint te krijgen, voeg dan heel geleidelijk het suiker/cream of tartar mengsel, het vanille- en amandelextract toe tot je een stevig schuim hebt.
Vouw het bloem suikermengsel onder. Stort het beslag in de bakvorm. Ga er met een mes door om grote luchtbellen uit te halen. Maak beslag bovenaan glad en plaats in de oven
Haal uit de oven, laat de cake omgekeerd en volledig afkoelen in de vorm. Dit kan door het midden stuk van de bakvorm op een omgekeerde mok te plaatsen
Snij de randen los en haal voorzichtig uit de vorm en plaats op een rooster.
Afwerken
Klop de slagroom met bloemsuiker stijf. Doe slagroom bovenaan op de cake. Versier met bosvruchten.