Chiffon is een luchtige cake die gemaakt wordt met olie in plaats van boter. Ze wordt ondersteboven afgekoeld in een speciale chiffon-bakvorm. Met een gewone tulband lukt ook, plaats een glas of tas ondersteboven, draai de tulband om en mik het midden van de tulband voorzichtig op de tas of het glas.
Recept voor een sinaasappel chiffon tulband vorm van 26 cm.
Beslag: | |
|
|
Gekarameliseerde Appelsienschijfjes: | |
|
|
Botercrème: | |
|
|
De Cake
Oven voor verwarmen op 165°C Conventioneel, 150°C Hetelucht.
De (tulband) bakvorm hoeft niet ingesmeerd te worden!
Doe de Bloem, Suiker (250gr), Bakpoeder en sinaasappel-zestes in de keukenrobot en meng alles met de spatelhaak. Voeg de olie, sinaasappelsap en sinaasappellikeur toe tot alles homogeen geworden is. Meng nu één voor één de eigelen onder.
Meng de suiker en ‘cream of tartar’. Doe een andere kom in de keukenrobot (of dezelfde vetvrije schoongemaakte kom), de eiwitten en het zout. Klop de eiwitten op, als het aan volume begint te winnen voeg geleidelijk het suikermengsel toe. Tot de eiwitten bijna volledig stijf zijn (zachte pieken).
Doe 1/3 van de eiwitten onder het beslag, vouw dan de resterende 2/3 onder het beslag.
Stort het beslag in de bakvorm, en bak gedurende 50-60 minuten.
Haal de cake uit de oven, en laat volledig in de bakvorm ondersteboven afkoelen (1 tot 1,5uur). Ontvorm en plaats op een rek.
Gekarameliseerde appelsienschijfjes
Snij de sinaasappel in dunne schijfjes, 3 mm of minder. De eindjes van de sinaasappel mogen weg, alsook de pitten.
Doe al de schijfjes in een pan en doe water in de pan tot ze bedekt zijn. Breng het water aan de kook, en giet af. Herhaal nog één maal, om de bitterheid uit de schil te halen.
Doe in een grote pan het suiker, water en citroensap. Laat de suiker op en zacht vuurtje oplossen. Leg de schijfjes in de pan in een enkele laag, en breng lichtjes aan de kook.Laat het verder sudderen tot de appelsienschijfjes glazig worden (circa 20 minuten hangt af van de dikte van de schijfjes). De vloeistof wordt een siroop, er dient steeds voldoende vocht in de pan te zijn. Indien nodig voeg wat water toe en schudt even met de pan.
Laat de schijfjes uitlekken en afkoelen op een rekje (plaats papier onder het rekje om plakkerige afdruppen siroop op te vangen).
Botercrème (zwitserse)
Klop de zachte boter en plantaardig vet alvast luchtig (wit).
Los de suiker al roerend ‘au bain marie’ in de eiwitten tot het mengsel een temperatuur van 45°C bereikt. Het mag niet meer korrelig aanvoelen.
Doe de eiwitten in de keukenrobot en klop de eiwitten stijf op hoge snelheid.
Op lage snelheid, voeg de poedersuiker toe.
Als de suiker is opgenomen, op halfhoge snelheid, voeg de vetstoffen toe. En de appelsienlikeur.
Montage
Snij de cake horizontaal in de helft, bewaar de kruimels. Breng een laag botercrème aan. Plaats de top terug op de cake, en smeer de cake af met de crème. Versier met de kruimels, en leg de appelsienschijfjes op de taart.