Buiten vallen de  bladeren, en de Sint is weer bijna in het land. Tijd om wat speculaas te bakken.
De kleur van de koeken kan worden beïnvloed door te spelen met de verhouding van donkere en lichte kandijsuiker.
Ook met de kruiden kan gespeeld worden om de smaak aan te passen. Sommige houden van kruidig, anderen niet van kaneel …

Om de speculaas goed te laten loskomen verzadig eerst de koekenplaat met olie (vb. zonnebloemolie). Ondiepe vormpjes zijn ook lastiger omdat het deeg bij het ontvormen snel gaat scheuren.
De baktijd hangt af van oven tot oven, en dit komt vooral bij dunne gebakjes tot uiting. De koek hieronder was in 18 minuten klaar in een heteluchtoven. Dunnere speculaasje hebben in dezelfde oven een baktijd nodig van 12 minuten.

Speculaas

Moeilijkheidsgraad: makkelijk 
Prentspeculaaskoeken 
Voor 12 koeken van 70gr 
Gang Dessert
Keuken Belgisch, Nederlands
Trefwoorden prentspeculaas, speculaas
Totale Tijd 1 hour 30 minutes
Opbrengst 12 personen
Auteur Krollemol

Ingrediënten

Deeg

  • 50 gr Maïszetmeel
  • 425 gr Bloem
  • 5 gr Natriumbicarbonaat
  • 125 gr Donkere Kandijsuiker
  • 125 gr Blonde Kandijsuiker
  • 250 gr Boter
  • 5 gr Kaneel
  • 5 gr Speculaaskruiden
  • 25 gr ei ca. 1/2
  • 25 gr Melk

Instructies

Deeg

  • klop de boter en suiker luchtig.
  • Zeef en meng de droge bestanddelen in een kom (Bloem, natriumbicarbonaat, maïszetmeel, kaneel en speculaaskruiden).
  • Meng de droge bestanddelen onder de boter/suiker, voeg ei en melk toe. Niet te veel mengen, alles moet net mooi samengekomen zijn.
  • Maak een worst van het deeg, doe er folie rond en laat 12 tot 24 uur in de koelkast rijpen.
  • Vormen en Bakken
  • Verwarm de oven voor op 170°C hetelucht, 190°C conventioneel.
  • Maak een aantal bakplaten klaar (3 stuks voor deze vorm).
  • Snij een stuk deeg van de rol, en maak het wat kneedbaarder. Duw in de vorm, snij het naar boven uitstekende deeg weg. Klop de vorm een paar maal op tafel zodat de koek los komt, haal hem er voorzichtig verder uit en plaats op de bakplaat. Laat plaats tussen de koeken op de bakplaat want ze zullen in de oven nog uitzetten.
  • Bak 10 à 20 minuten (afhankelijk van oven en dikte van de koeken).
  • Als de koeken uit de oven komen zijn ze nog bros. Plaats ze voorzichtig op roosters – ze zullen nog opstijven en krokant worden.

Aantekeningen

Het deeg kan best een nacht rijpen