Traditioneel soezenbeslag gespoten en gebakken in de vorm van een zwaantje.
Gevuld met slagroom, en eventueel vers fruit.
Recept voor 8 zwaantjes :
Soezendeeg: | |
|
|
Slagroom | |
|
|
Soezenbeslag
Verwarm de oven voor op 170°C hete lucht , 180°C conventioneel.
Doe het water, melk, zout en suiker in een kookpot, zet op een matig vuur en voeg de in stukken gesneden boter toe. Laat de boter smelten, breng daarna tot het kookpunt en laat even doorkoken.
Haal de pan van het vuur en voeg de bloem in één keer toe. Spatel de bloem goed onder tot je een mooie deegbal krijgt zonder droge bloemflarden.
Zet de pan terug op een medium hoog vuur om het deeg uit te drogen. Blijf roeren in het deeg, er zal zich een velletje vormen op de bodem van de pan.
Vervolgens het deeg laten afkoelen alvorens de eieren eronder te mengen.
Voeg als het deeg wat is afgekoeld de eieren 1 voor 1 toe. Het ei moet volledig opgenomen zijn voor het volgende wordt toegevoegd. Controleer de consistentie van het deeg. Neem met een spatel wat deeg uit de kom, het deeg mag er niet vanaf lopen (te plat), maar mag er ook niet blijven aanhangen ( te stijf). Het moet er even blijven aanhangen en dan afdruipen in een V. Als nodig voeg nog 1/2 of 1 ei toe.
Doe het deeg in een spuitzak met gekartelde spuitmond van 15 mm en spuit langwerpige schelpen voor het lijfje. Met een ronde spuitmond van 3mm de halzen spuiten, op een aparte bakplaat. Strooi wat poedersuiker op de lijfjes.
Plaats de bakplaten in de oven en bak het soezenbeslag tot het een mooie goudgele kleur heeft 20 à 30’. Doe de oven even open om damp te laten ontsnappen herhaal eventueel nogmaals na 10’. Verlaag de temperatuur 10°C. Haal de halzen eerder uit de oven. Totale baktijd voor de lijfjes ongeveer 50’. Laat alles afkoelen op een rooster.
Snij de bovenkant van de lijfjes af. En snij vervolgens het dekseltje in de lengte in 2. Strooi er wat decorsuiker op.
Slagroom en afwerking
Klop de slagroom op samen met de poedersuiker. Maak eventueel wat vers fruit schoon.
Vul de lijfjes met slagroom (en fruit), steek een hals en de vleugels in de slagroom.
Geniet van het lekkers, met mate