Het dessertje van Madeleine Paulmier voor Koning Stanislas dat onsterfelijk werd als “Madeleines de Commercy”.

Recept voor madeleines

madeleines

voor 18 madeleines van 7,5cm
Gang Dessert
Keuken Frans
Trefwoorden koekjes, madeleines
Voorbereiding 15 minutes
Kook Tijd 14 minutes
Totale Tijd 29 minutes
Opbrengst 18 personen
Auteur Krollemol

Ingrediënten

Beslag:

  • 110 gr Boter
  • 1,5 gr Fleur de Sel
  • 1/2 Zestes Limoen
  • 10 gr Olie
  • 1 Vanillestok
  • 1/2 tl Vanille-extract
  • 42 gr Melk
  • 40 gr Eigelen
  • 93 gr Muscovado Suiker Blond eventueel gewone suiker
  • 60 gr Eiwitten
  • 103 gr Bloem
  • 5 gr Bakpoeder

Instructies

Beslag

  • Zeef de bloem en het bakpoeder, zet opzij tot later.
  • Doe in een kookpot : Boter, Olie, Zestes, Zaadjes van de vanillestok, vanille-extract en het zout. Laat de boter smelten, verwarm tot 65°C.
  • Doe de melk erbij, mix met een staafmixer alles goed door. Laat afkoelen tot minimum 50°C.
  • Ondertussen: In de keukenrobot, klop het suiker en de eigelen tot schuim. Klop de eiwitten licht schuimig en voeg geleidelijk toe aan de eigelen. Laat nog even goed doorkloppen.
  • Meng het bloemmengsel kort onder. Doe het beslag in een spuitzak.

Bakken

  • Zet een bakplaat in de oven. Verwarm de oven voor op 210°C hete lucht.
  • Maak de bakvorm(en) klaar, bestrijk met gesmolten boter en verstuif hierover bloem. Verwijder de overtollige bloem.
  • Vul de vormpjes voor 90%, zet op de hete bakplaat in de oven.
  • Bak 3’30” op 190°C, dan nog 8 à 9’ op 150°C.
  • Haal uit de oven en de bakvorm, laat afkoelen op een rekje.
  • Eventueel: Spuit met een (papieren) spuitzakje honing of gelei in de bobbel.