Het dessertje van Madeleine Paulmier voor Koning Stanislas dat onsterfelijk werd als “Madeleines de Commercy”.
Recept voor madeleines
madeleines
voor 18 madeleines van 7,5cm
Opbrengst 18 personen
Ingrediënten
Beslag:
- 110 gr Boter
- 1,5 gr Fleur de Sel
- 1/2 Zestes Limoen
- 10 gr Olie
- 1 Vanillestok
- 1/2 tl Vanille-extract
- 42 gr Melk
- 40 gr Eigelen
- 93 gr Muscovado Suiker Blond eventueel gewone suiker
- 60 gr Eiwitten
- 103 gr Bloem
- 5 gr Bakpoeder
Instructies
Beslag
- Zeef de bloem en het bakpoeder, zet opzij tot later.
- Doe in een kookpot : Boter, Olie, Zestes, Zaadjes van de vanillestok, vanille-extract en het zout. Laat de boter smelten, verwarm tot 65°C.
- Doe de melk erbij, mix met een staafmixer alles goed door. Laat afkoelen tot minimum 50°C.
- Ondertussen: In de keukenrobot, klop het suiker en de eigelen tot schuim. Klop de eiwitten licht schuimig en voeg geleidelijk toe aan de eigelen. Laat nog even goed doorkloppen.
- Meng het bloemmengsel kort onder. Doe het beslag in een spuitzak.
Bakken
- Zet een bakplaat in de oven. Verwarm de oven voor op 210°C hete lucht.
- Maak de bakvorm(en) klaar, bestrijk met gesmolten boter en verstuif hierover bloem. Verwijder de overtollige bloem.
- Vul de vormpjes voor 90%, zet op de hete bakplaat in de oven.
- Bak 3’30” op 190°C, dan nog 8 à 9’ op 150°C.
- Haal uit de oven en de bakvorm, laat afkoelen op een rekje.
- Eventueel: Spuit met een (papieren) spuitzakje honing of gelei in de bobbel.