Je ziet ze bijna altijd bij de bakker staan, de frangipane taarten en taartjes – een simpele versie die je op een goed uur kan maken.
Een bodem van bladerdeeg, frangipanvulling, afwerking met suikerfondant, geconfijte kerse en pistachenoten.
Recept Frangipanetaartjes
Frangipanetaartjes
Recept voor 8 Frangipanetaartjes
Opbrengst 8 personen
Ingrediënten
- 1 vel Bladerdeeg
- 125 gr Boter
- 100 gr ei
- 125 gr amandelpoeder
- 125 gr Poedersuiker
- 30 gr Bloem
- 1 Eigeel
- 300 gr Abrikozenconfituur
- 150 gr Suikerfondant
- Pistache noten
- Gekonfijte kersen
Instructies
Voorbereiding
- Maak de taartvormpjes klaar, smeer ze in met boter en stuif er wat bloem in. Verwijder de overtollige bloem.
- Rol, indien nodig, het deeg uit tot 2mm dikte. Steek met een ringsteker die een 2tal centimeter groter is dan de taartvorm ringen uit. Hou de overschotjes bij, om straks de reepjes van te snijden.
- Fonceer de taartjes, doorprik de bodem. Laat het deeg een half uurtje ontspannen.
Beslag
- Broyage maken : De poedersuiker en het amandelpoeder mengen.
- De boter zacht maken – moet zalfachtig zijn, niet gesmolten.
- Klop de boter luchtig, meng er één ei en de helft van de broyage goed onder. Herhaal met het 2de ei en de andere helft van de broyage.
- Zeef de de bloem, en spatel door het beslag. Doe het beslag in een spuitzak
- Bestrijk de bodems van het deeg met een laagje abrikozenconfituur. Spuit hierop een spiraal frangipane-beslag.
- Snij van het overgebleven deeg bandjes van 5 à 6 mm breed. Doreer de randjes van de taart. Breng de bandjes aan op de taart. Druk het overtollige deeg weg.
Bakken en Afwerken
- Bak af op 180°C (Hete lucht) gedurende 20 à 25 minuten.
- Haal uit de bakvorm en plaats op een rooster.
- Maak afdekgelei: Breng een drie soeplepels abrikozenconfituur met een geutje water aan de kook. Zeef de ingekookte confituur om een gelei te bekomen.
- Hak wat pistachenoten
- Alternatief :Als er geen suikerfondant voor handen is kan je ook poedersuiker met wat water of mascarpone mengen.
- Bestrijk de taartjes met afdekgelei.
- Doe in het midden van het taartje een toefje suikerfondant.
- Plaats hierop een gekonfijte kers, en gehakte pistachenoten