Een kriekentaart met pistachecrème en crumble met kardemon.
Naar Pierre Hermé. Het oorspronkelijk recept maakt gebruik van verse kersen en krieken, deze zijn echter maar een beperte periode verkrijgbaar. Deze werden vervangen door opgelegde krieken en geconfijte kersen.
Recept Kriekentaart met Pistache en Crumble Ø20cm
Zanddeeg | |
|
De boter luchtig kloppen. Achtereenvolgens toevoegen en laten opnemen: poedersuiker, amandelpoeder, merg van het vanillestokje, ei. De bloem zeven en mengen met een snuifje Fleur de Sel. Toevoegen en kort kneden. Inpakken in folie en laten opstijven in de koelkast. Uitrollen 3à4mm dik en en een bakring van 20 cm fonceren. Terug laten opstijven in de koelkast. 15′ minuten blind bakken op 180°C. Bakbonen verwijderen. Een spiraal Frangipane met pistache opspuiten, krieken over de taart verdelen. 25′ bakken op 170°C (test met een prikker als de frangipane droog is) Uit oven halen, bakring verwijderen en op een rooster laten afkoelen. |
Krieken | |
|
Laten uitlekken |
Banketbakkersroom(**) | |
|
Melk met het merg (en enventueel de peul) verwarmen en 20′ laten trekken. Breng de melk aan de kook met de suiker. Roer ondertussen het puddingpoeder en de eigelen glad. Tempeer het eigeel mengsel met wat kokende melk, giet het eigeel mengsel terug bij de melk en breng terug aan de kook. Dek af met een folie en laat afkoelen. |
Frangipane met pistache | |
|
De boter luchtig kloppen. Achtereenvolgens toevoegen en laten opnemen: poedersuiker, amandelpoeder, puddingpoeder en het ei. Banketbakkersroom loskloppen met de krisch en pistachepasta/compound. Onder de frangipane mengen. |
Crumble met kardemon | |
|
Wrijf de ingrediënten tot crumble in een kom. Doe de brokjes op een bakplaat, laat wat opstijven in de koelkast. Bak 12 minuten op 180°C. |
Afwerking | |
|
Cumble over de taart verdelen. Bepoederen met decorsuiker. Versieren met de Kersen en pistachenootjes. |
(**) De bankbakkersroom is ruim te veel doch kleinere hoeveelheden klaarmaken is moeilijk, kan enkele dagen in de koelkast bewaard worden.
Geniet van het lekkers, met mate ☕☕