Een kriekentaart met pistachecrème en crumble met kardemon.
Naar Pierre Hermé. Het oorspronkelijk recept maakt gebruik van verse kersen en krieken, deze zijn echter maar een beperte periode verkrijgbaar.  Deze werden vervangen door opgelegde krieken en geconfijte kersen.

Recept Kriekentaart met Pistache en Crumble Ø20cm

Zanddeeg
  • 75gr Zachte Boter
  • 60gr Poedersuiker
  • 15gr Amandelpoeder
  • Merg van een 1/2 vanillestok
  • 25gr Ei (1/2 ei)
  • 125gr Bloem
  • Snuifje Fleur de sel
De boter luchtig kloppen.
Achtereenvolgens toevoegen en laten opnemen: poedersuiker, amandelpoeder, merg van het vanillestokje, ei.
De bloem zeven en mengen met  een snuifje Fleur de Sel. Toevoegen en kort kneden.
Inpakken in folie en laten opstijven in de koelkast.
Uitrollen 3à4mm dik en en een bakring van 20 cm fonceren. Terug laten opstijven in de koelkast.
15′ minuten blind bakken op 180°C.
Bakbonen verwijderen.
Een spiraal Frangipane met pistache opspuiten, krieken over de taart verdelen.
25′ bakken op 170°C (test met een prikker als de frangipane droog is)
Uit oven halen, bakring verwijderen en op een rooster laten afkoelen.
Krieken
  • 1 Pot Krieken 350gr uitgelekt
Laten uitlekken
Banketbakkersroom(**)
  • 140gr melk 
  • Merg van 1/2 Vanillestok
  • 40gr eigeel  (2stuks)
  • 14gr puddingpoeder 
  • 30gr suiker 
Melk met het merg (en enventueel de peul) verwarmen en 20′ laten trekken.
Breng de melk aan de kook met de suiker. Roer ondertussen het puddingpoeder en de eigelen glad. Tempeer het eigeel mengsel met wat kokende melk, giet het eigeel mengsel terug bij de melk en breng terug aan de kook.
Dek af met een folie en laat afkoelen.
Frangipane met pistache
  • 60gr Zachte Boter
  • 60gr Poedersuiker
  • 60gr Amandelpoeder
  • 7gr Puddingpoeder
  • 40gr Ei
  • 5gr Kirsch
  • 30gr Pistachepasta  of 10gr  -compound
  • 75gr banketbakkersroom
De boter luchtig kloppen.
Achtereenvolgens toevoegen en laten opnemen: poedersuiker, amandelpoeder, puddingpoeder en het ei.
Banketbakkersroom loskloppen met de krisch en pistachepasta/compound.
Onder de frangipane mengen.
Crumble met kardemon
  • 50gr Koude harde boter in blokjes
  • 50gr Suiker
  • 50gr Amandelpoeder
  • 55gr Bloem
  • 1gr Fleur de sel
  • 3gr Kardemon poeder
 Wrijf de ingrediënten tot crumble in een kom.
Doe de brokjes op een bakplaat, laat wat opstijven in de koelkast.
Bak 12 minuten op 180°C.
Afwerking
  • Enkele geconfijte of verse kersen
  • Decorsuiker
  • Enkel pistachenootjs
 Cumble over de taart verdelen.
Bepoederen met decorsuiker.
Versieren met de Kersen en pistachenootjes.

(**) De bankbakkersroom is ruim te veel doch kleinere hoeveelheden klaarmaken is moeilijk, kan enkele dagen in de koelkast bewaard worden.

Geniet van het lekkers, met mate   ☕☕☕☕