Over wie de Pavlova heeft uitgevonden is er enige discussie tussen Nieuw-Zeeland and Australië. Feit is wel dat het dessert vernoemd is naar de Russische Ballerina Anna Pavlova.
Een traditionele Pavlova is een simpel gebakje: een Franse Meringue met hierop slagroom en zacht en/of rood fruit.
De pavalova hieronder is opgebouwd uit een biscuit bedekt met frambozenconfijt, mascarpone-slagroom en zacht fruit, de meringues met cassis worden aan de zijkant geplaatst.
Naar Emmanuel Ryon van Café Pouchkine.
Recept Pavlova Cassis
Pavlova Cassis
Voor 8 PavlovasMoeilijkheidsgraad : Makkelijk
Opbrengst 8 personen
Ingrediënten
Meringues
- 125 gr Eiwit
- 1 gr Cream of Tartar
- 125 gr Suiker
- 1,5 el Cassissiroop
- 1 gr Vanillepoeder
- 125 gr Poedersuiker
Frambozenconfijt
- 150 gr Frambozencoulis
- 15 gr Suiker
- 1,5 gr Pectine NH
Biscuit
- 1 ei
- 66 gr Suiker
- 1 tl Vanillesuiker
- 74 gr Bloem
- 2/3 tl Bakpoeder
- 33 ml Melk
- 10 gr Boter
Mascarpone Slagroom
- 125 gr Mascarpone
- 1 gr Vanillepoeder
- 250 gr Room 35%
- 25 gr Poedersuiker
Afwerking
- Zacht Fruit (aardbei, framboos, braam, blauwe bos, aalbes ...)
- Crème de Fraise/Framboise (Likeur)
Instructies
Meringues
- Het eiwit 1/3 van de suiker en cream of tartar opkloppen, als het schuimig wordt 1/3 toevoegen. Het laaste deel suiker toevoegen als het de meringue stijf begint te worden.
- Voeg achtereenvolgens de cassissiroop en het vanillepoeder toe.
- Meng de poedersuiker kort onder.
- Spuit de meringues met een gekartelde spuitmond (11) op een bakplaat met bakpapier.
- Bak op 100°C gedurende 80 à 90 minuten.
Frambozenconfijt
- Verwarm de coulis tot 45°C. Meng de suiker met de pectine.
- Voeg suiker en pectine al roerend toe aan de frambozencoulis, breng aan de kook en laat even goed doorkoken. Laat afkoelen.
Biscuit
- Klop het ei en de suiker ruban - wit en romig.
- Zeef de bloem met het bakpoeder.
- Spatel de helft van de bloem onder, vervolgens de melk. Dan de 2de helft van de bloem en de boter.
- Strijk het beslag gelijkmatig uit op een bakplaat met bakpapier.
- Bak gedurende 8 à 10 minuten op 175°C (Hetelucht).
- Haal uit de oven, snij eventueel de kantjes los en laat afkoelen op een rooster.
Mascarpone Slagroom
- Klop de mascarpone los, voeg achtereenvolgens het vanillepoeder, slagroom en de poedersuiker toe en klop op.
- Doe in een spuitzak met gekartelde mondstukje.
Afwerking
- Sauceer de biscuit met crème de fraise of framboise. Snij in Rechthoekjes (gebruik de meringues als hulp om de grootte te bepalen).
- Doe hieop een laagje frambozenconfijt. En een toef slagroom om de meringues op hun plaats te houden. Plaats de meringues aan de zijkant.
- Spuit slagroom in tussen de meringues. Werk af met het fruit.
Geniet van het lekkers, met mate