Midden in het aardbeienseizoen, een relatief eenvoudige aardbeientaart. Een Bretoens zanddeeg met boekweitbloem, karamelcrème met mascarpone, aardbeien en pistachenoten.
Dit taartje is ook relatief snel klaar, met wat planning is hij klaar in anderhalf uur. Tijdens het afkoelen van de crème kan de bodem gebakken worden.
Naar Christophe Adam.
Bretoense Aardbeientaart
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld Bretoense Aardbeientaart: bretoens zanddeeg, Karamelcrème, Pistache Voor een taart van 20x30cm
Opbrengst 10 personen
Ingrediënten
Karamelcrème
- 1,5 gr Gelatine
- 135 gr Suiker
- 172 gr Slagroom 35%
- 3 gr Fleur de Sel
- 84 gr Boter
- 262 gr Mascarpone
Bretoens Zanddeeg
- 150 gr Boter
- 75 gr Eigeel
- 150 gr Suiker
- Zestes van een Sinaasappel
- 4,5 gr Fleur de Sel
- 120 gr Bloem
- 90 gr Boekwijt
- 12 gr Bakpoeder
Afwerking & Montage
- 750 gr Aardbeien
- 50 gr Pistachenoten
- Afdekgelei
Instructies
Karamelcrème
- De Gelatine laten weken in koud water.
- Maak een karamel van het suiker. Doe 1/3 van het suiker in een pan, als deze gesmolten is voeg 1/3 van het suiker toe. Herhaal voor het laatste derde.
- Verwarm ondertussen de room en het zout, blus de karamel met de room.
- Roer de boter onder, knijp de gelatine uit en laat oplossen in de karamel.
- Roer de karamel geleidelijk on de mascarpone tot een glad geheel.
- Dek af met folie en laat afkoelen en opstijven.
Bretoens Zanddeeg
- De boter zacht maken, en luchtig kloppen.
- Het eigeel en het suiker wit kloppen, de boter geleidelijk toevoegen.
- De zestes en het zout toevoegen.
- De gezeefde bloem, boekwijtbloem en het bakpoeder mengen en kort onder de rest mengen.
- Op een bakplaat met bakpapier of silicone matjes.In een niet ingevette kader van 20x30cm het deeg gelijk verdelen.
- Bakken op 180°C 15à20 minuten.
- Laten afkoelen ontvormen, op rooster plaatsen
Afwerking & Montage
- De helft van de pistachenoten grof hakken, de ander helft tot poeder malen.
- Breng een laag karamelcrème aan op de taart. Doe pistachnotenpoeder op de randen. Schik de aardbeien. Bestrijk ze met afdekgelei. Werk af met de gehakte nootjes.