Taartjes met verse blauwe bessen, in een zanddeegbodem gevuld met speculaas, blauwe bessen en een roomvulling.

De blauwe bessen in de tuin waren rijp, tijd om dit taartje eens te testen.

De speculaas kan je zelf maken, zie speculaas recept, of je kan kant en klare speculaas  uit een pakje gebruiken. Home made speculaas kan je aanpassen aan je eigen smaak, kant en klare bevat dikwijls geen of weinig speculaaskruiden.

De blauwe bessen gelei kan eventueel ook uit een potje om tijd te besparen.

Naar Christophe Adam.

blauwe bessen taartjes

Aantal personen: 6Tijd: 2hr 
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld 
blauwe bessen taartjes, zanddeeg, speculaas, blauwe bessen, blauwe bessengelei, roomvulling 
Voor 6 blauwe bessen taartjes van 7 cm
Gang Dessert
Keuken Belgisch, Frans
Trefwoorden blauwe bessen, clementinestaart, gelei, speculaas, zandeeg
Totale Tijd 2 hours
Opbrengst 6 personen
Auteur krollemol

Ingrediënten

blauwe bessen gelei

  • 450 gr blauwe bessen
  • 20 gr water
  • 1 steranijs
  • 290 gr suiker
  • 10 gr vanillesuiker

zanddeeg

  • 67 gr koude boter in blokjes
  • 105 gr bloem
  • 25 gr ei
  • 2,5 gr fleur de sel
  • 42 gr poedersuiker
  • 15 gr amandelpoeder

vulling

  • 50 gr speculaas
  • 60 gr blauwe bessen
  • 50 gr suiker
  • 50 gr room 35%
  • 50 gr ei

afwerking

  • 80 gr blauwe bessen
  • 30 gr blauwe bessen gelei
  • 6 bernagie bloempjes

Instructies

blauwe bessen gelei

  • Breng de blauwe bessen met het water en de steranijs aan de kook. Laat 10 minuten pruttelen met deksel.
  • Doe de blauwe bessen in een neteldoek en pers het blauwe bessen sap eruit in een kookpot.
  • Voeg de suikers toe en breng terug aan de kook, laat 20 minuten pruttelen. Doe in een pot met schroefdop. Draai de de dop erop, en keer de pot om.

zanddeeg

  • Meng de koude boter met de bloem tot het poederachtig wordt. Voeg dan het ei en het zout toe en vervolgens het gezeefde poedersuiker en amandelpoeder.
  • Inpakken in folie en een paar uur laten opstijven in de koelkast.
  • Drie à vier mm dik uitrollen en in een ingeboterede taartringen van 7 cm fonceren. Terug laten opstijven in de koelkast.
  • Bak de taartbodems 20 minuten blind af op 150°C (hete lucht). Verwijder de bakbonen en de bakring.

vulling

  • Verkruimel de speculaas en verdeel over de bodem.
  • Schik hierover de blauwe bessen.
  • Meng de suiker, room en het ei goed.
  • Vul de vormpjes tot 4 a 5 mm van de rand.
  • Laat de taartjes verder bakken gedurende 8 à 9 minuten op 190°C (hete lucht).
  • Haal uit de oven en laat afkoelen op een rooster.

afwerking

  • Verdeel de verse blauwe bessen over de taartjes.
  • Bestrijk met de blauwe bessen gelei.
  • Versier met de bernagie bloempjes.

☕☕☕