Zonnige verfrissende zoetzure citroentaartjes voor op een zomerse dag. Al kan je deze het ganse jaar door maken.
Vrij simpel van opbouw, slechts 3 bereidingen zonder de afdekgelei.
De opbouw van de citroentaartjes: De bodem  is een schijfje zanddeeg, daarop een schijf citroencrème en aan de zijkant kleine krokante meringues.
Naar Jérôme De Oliveira van “Intuitions“.

Een meer traditionele eenvoudigere citroentaart kan hier vinden.

citroentaartjes

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld 
citroentaartjes, zanddeeg, citroencrème, meringues, afdekgelei 
Voor 8 citroentaartjes van 8 cm
Gang Dessert
Keuken Frans
Trefwoorden citroen, citroentaartje, meringue
Totale Tijd 2 hours
Opbrengst 8 personen
Auteur krollemol

Ingrediënten

zanddeeg

  • 67 gr koude boter in blokjes
  • 110 gr bloem
  • 25 gr ei
  • 2,5 gr fleur de sel
  • 41 gr poedersuiker
  • 15 gr amandelpoeder

citroencreme

  • 100 gr citroensap
  • 40 gr limoensap
  • 180 gr suiker
  • 100 gr eieren
  • 40 gr eidooiers
  • Citroenzestes
  • 300 gr boter

afdekgelei

  • 500 gr water
  • 200 gr suiker
  • 20 gr pectine NH
  • 7,5 gr citroenzuur
  • gele kleurstof
  • 15 ml limoensiroop

meringues

  • 50 gr eiwit
  • 50 gr suiker
  • 10 ml limoensiroop
  • 50 gr poedersuiker

montage citroentaartjes

  • afdekgelei
  • limoenzestes

Instructies

zanddeeg

  • De koude boter mengen met de bloem tot het poederachtig wordt. Dan het ei en het zout toevoegen. Vervolgens het gezeefde poedersuiker en amandelpoeder bijvoegen en alles kort laten mengen tot een homogeen geheel.
  • Inpakken in folie en een paar uur laten opstijven in de koelkast.
  • Circa 3mm dik uitrollen en ringetjes van 8 à 9 cm uitsteken. Terug laten opstijven in de koelkast.
  • Bak de bodempjes voor de citroentaartjes circa 15 minuten op 170°C. Haal uit de oven en laat afkoelen op een rooster.

citroencreme

  • Verwijder de zestes van de limoen(en) en citroen(en), en bewaar even.
  • Meng de suiker met de eieren en eidooiers in een kookpot, roer het limoen- en citroensap onder. Voeg de citroenzestes toe.
  • Verwarm al roerend tot 85°C.
  • Laat afkoelen tot 50°C en doe in een blender en mix blokjes boter onder. Laat nog een paar minuten mixen om een fluweelzachte textuur te krijgen.
  • Doe in ronde vormpjes van 6 cm en 2 à 2,5cm hoog. Vries een paar uur in.

afdekgelei

  • Verwarm het water tot 45°C.
  • Meng ondertussen de suiker met de de pectine. Voeg al roerend bij het warme water. Breng aan de kook, en laat 3 minuten doorkoken.
  • Van het vuur voeg het citroenzuur, de limoensiroop en de kleurstof toe.
  • Laat wat afkoelen.

meringues

  • Klop de eiwitten op, voeg de suiker in drie keer toe, voeg de laatste keer ook de limoensiroop mee toe.
  • Spatel de poedersuiker onder.
  • Spuit nopjes van 2 cm op een bakplaat met bakpapier en plaats een uur in de oven op 100°C.

montage citroentaartjes

  • Verwarm eventueel de afdekgelei terug tot hij vloeibaar wordt.
  • Ontvorm de schijfjes citroencrème, en breng de afdekgelei aan.
  • Zet het schijfje op het koekje, plaats de nopjes meringue aan de zijkant.
  • Strooi eventueel nog wat limoenzestes op de citroentaartjes

☕☕☕