Een eenvoudige open pruimentaart met verse Hasseltse bakpruimen uit de tuin.
Tijdens het bakken verliezen de pruimen vocht, om de bodem krokant te houden moet er iets lekkers zijn dat het vocht op slorpt. Dit kan met koekjes, verkruimelde speculoos koekjes deden hun werk. Maar het absorberen van het pruimensap kan evengoed met stukjes biscuit, of lepelbiscuit.
De pruimen zijn best niet te rijp, anders wordt het een laagje compote tijdens het bakken.
De hoeveelheid suiker en kaneel , kan worden aangepast naar smaak en/of hoe zoet de pruimen al zelf zijn.
pruimentaart
Moeilijkheidsgraad: Makkelijk pruimentaart, pâte brisée, pruimen Voor een pruimentaart van 22 cm
Opbrengst 8 personen
Ingrediënten
pâte brisée (**)
- 188 gr boter zachte
- snuif fleur de sel
- 10 gr suiker
- 10 gr eidooier
- 50 gr melk
- 250 gr bloem
vulling pruimentaart
- 4 el verkruimelde speculoos
- 800 gr pruimen
- 70 gr suiker
- 1/2 tl kaneel
Instructies
pâte brisée
- Meng al de ingrediënten ,behalve de bloem, tot een crèmeachtig geheel.
- Voeg de bloem toe en meng kort onder.
- Pak het deeg in folie en laat minimum 4 uur opstijven in de koelkast.
- Rol het deeg 4 mm dik uit, en fonceer een bakring van 22cm. Laat het deeg terug opstijven in de koelkast.
- Bak 15 minuten blind af op 150°C.
vulling pruimentaart
- Haal de taart uit de oven, verwijder de bakbonen en de bakring.
- Verdeel de verkruimelde speculoos over de bodem.
- Maak de pruimen schoon, verwijder de pit en schik op de taart.
- Meng de suiker met de kaneel en strooi over de pruimen.
- Bak de taart nog ongeveer 30 minuten op 180°C.
- Haal uit de oven en laat afkoelen op een rooster.
Aantekeningen
(**) Het deeg is voldoende voor 2 taarten