Een klassieker: macaron met citroenvulling.
Macarons gemaakt met italiaanse meringue.
macarons citroen
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld macaron citroen, marcaron schelpen, citroencrème ca. 36 macarons van 3,5 à 4 cm.
Opbrengst 36 macarons
Ingrediënten
macaron schelpen
- 150 gr poedersuiker
- 150 gr amandelpoeder fijn
- 55 gr eiwit
- gele kleurstof
- 150 gr suiker
- 38 gr water
- 55 gr eiwit
citroencrème
- 113 gr ei
- 120 gr suiker
- zestes van 1 citroen
- 80 gr citroensap
- 175 gr zachte boter
- 50 gr amandelpoeder
Instructies
macaron schelpen
- Doe het amandelpoeder en de poedersuiker in een foodprocessor. Laat een paar minuten fijn hakken en mengen om tot een (zeer) fijne broyage te komen.
- Doe de broyage in een mengkom, voeg het eiwit en de kleurstof toe. Meng het geheel tot een kleurrijke pasta. Voor de kleur hou er rekening mee dat de Italiaanse meringue nog dient toegevoegd te worden, die zal de kleur afzwakken. Ook tijdens het bakken zal de kleur bleker worden.
Italiaanse meringue
- Doe het eiwit alvast in een keukenrobot, met een garde.
- Doe de suiker en water in een pannetje en breng het aan de kook tot 118°C. Wanneer de temperatuur van de siroop 108°C heeft bereikt, start met de eiwitten op te kloppen.
- Het eiwit moet licht opgeklopt zijn. Op lage snelheid, giet de siroop straalsgewijs bij de eiwitten. Laat het geheel koud en stijf kloppen op middelmatige snelheid, ongeveer 2 minuten. Laat eventueel verder afkoelen tot 50°C.
Macaron
- Spatel de eiwitten onder het broyage-mengsel. En macaroneer het mengsel, blijf spatelen tot de het mengsel glazend wordt en een trage golf vormt.
- Doe in een spuitzak, een spuit cirkels van 3,5 cm op bakpapier of silicone bakmat op een bakplaat. Laat voldoende afstand tussen (min 2 cm) de macarons.
- Tik de plaat een paar op de tafel om eventuele luchtbellen te verwijderen, en de bovenkant van de macaron vlak te krijgen.
- Laat de macaron-schelpen minimum 40 minuten rusten zodat ze een velletje/korstje kunnen vormen.
- Verwarm de oven op 150°C heteluchtoven 160°C conventioneel, plaats in de oven en bak gedurende 12 à 13 minuten. Open de oven een paar maal tijdens het bakproces om de stoom te laten ontsnappen.
- Haal uit de oven en laat even afkoelen alvorens van het bakpapier of bakmat te verwijderen. Laat de macaronschelpen verder afkoelen op een rooster.
citroencrème
- Wrijf de citroenzestes door de suiker.
- Doe in een kookpot, en voeg het ei en het citroensap bij. Verwarm op een zacht vuur, al roerend, tot 85°C.
- Laat afkoelen tot 50°C, doe in een blender en voeg blokjes zachte boter toe en laat een paar minuten mixen tot een luchtig geheel.
- Dek de crème af met folie en laat verder afkoelen. Bij voorkeur een nachtje.
Montage
- Sorteer eventueel de macaronschelpen op grote in mooie paartjes.
- Doe de citroencrème in een spuitzak en spuit een nop op de helft van de schelpen. Plaats de bovenste schelp op de citroencrème.