Een eenvoudige suikervlaai voor als de dagen kouder worden en het vers fruit schaarser. Een simpele taart op basis van een vlaaien gistdeeg, met een zoete vulling gebaseerd op een banketbakkersroom met extra room en een vanilletintje.
De vulling van de vlaai ziet er weinig spannend uit, daarom hier gekozen gesloten vlaai afgewerkt met extra suiker op het deksel.
Afhankelijk van de streek wordt dit gebak ook wel suikertaart of suikertoet genoemd.
Recept suikervlaai – suikertaart
suikervlaai
Moeilijkheidsgraad: Gemakkelijk suikervlaai : vlaaiendeeg, suikervulling, afwerking Voor een vlaai van 24cmKost per persoon : €
Recept versie : 1.0
Recept versie : 1.0
Opbrengst 8 personen
Ingrediënten
vulling
- 470 gr melk
- 47 gr vanillesuiker
- 63 gr eigeel
- 110 gr suiker
- 30 gr maïszetmeel
- 17 gr puddingpoeder
- 234 gr room 35%
vlaaiendeeg
- 250 gr bloem
- 23 gr suiker
- 63 gr Melk
- 78 gr ei
- 8 gr instant gist
- 4 gr zout
- 63 gr boter
afwerking en bakken
- 1 ei
- suiker
- korrelsuiker
Instructies
vulling
- Maak een banketbakkersroom
- Doe het maiszetmeel, het puddingpoeder, de vanillesuiker en het eigeel in een kom. Roer glad met wat van de melk.
- Doe de suiker en de melk in een kookpan en breng aan de kook.
- Tempereer het eerste mengels wat met de hete melk.
- Giet het eerste mengsel nu bij de resterende melk. Breng terug aan de kook, blijf ondertussen goed roeren.
- Laat de crème patissière afkoelen. Dek af met een folie in direct contact met de pudding om velvorming te voorkomen.
- Klop de banketbakkersroom glad.
- Roer de de koude room onder de banketbakkersroom.
vlaaiendeeg
- Doe al de ingrediënten in de keukenrobot met de kneedhaak. Meng op lage snelheid tot al de bestanddelen mooi zijn samen gekomen. Kneed even op een iets hogere snelheid.
- Maak ondertussen een vlaaivorm van 24 cm klaar: Smeer hem in met boter en bestuif hier licht bloem in.
afwerking en bakken
- Weeg 300 gram van het deeg af, rol het uit in een cirkel en fonceer in de vlaaipan.
- Verdeel hierin de vulling.
- Rol de rest van het deeg uit in een cirkel om het deksel te vormen. Strijk de randen van de vlaai in met ei. Plaats hierop het deksel.
- Strijk het deksel in met eigeel. Maak 7 à 8 gaten in het deksel, om de stroom tijdens het bakken te laten ontsnappen. Bestrooi ruim met suiker (en korrelsuiker).
- Laat nog een half uur rijzen, op een warme plaats.
- Bak ongeveer een half uur af op 180°C. Eventueel, draai de vlaai in de oven na 20 minuten om ze gelijkmatig te laten kleuren.
- Haal uit de oven, en ontvorm de suikervlaai.
- Laat de suikertaart afkoelen op een rooster.
Geniet van het lekkers, met mate