Een merveilleux is een traditioneel gebakje, vrij eenvoudig om te maken.
Een merveilleux is typisch opgebouwd met 2 schijfjes meringue met hiertussen botercrème of slagroom. Gemaskeerd met dezelfde botercrème of slagroom en bedekt met chocoladeschaafsel.
In deze versie zitten er frambozen tussen, en de slagroom is bereid met witte chocolade.
merveilleux
Moeilijkheidsgraad: Gemakkelijk franse meringue, witte chocolade slagroom, framboos, witte chocolade Voor 6 merveilleux
Opbrengst 6 personen
Ingrediënten
witte chocolade slagroom
- 1,5 vanillestok
- 187 gr room 35%
- 150 gr witte chocolade
- 188 gr room 35%
meringues
- 60 gr eiwit
- 70 gr suiker
- 70 gr poedersuiker
montage en afwerking
- 150 gr wit chocoladeschaafsel
- 250 gr frambozen
Instructies
witte chocolade slagroom
- Schraap de vanillestok uit en doe het vanillemerg en de peul in een kookpot met de room. Breng aan de kook.
- Giet in 3 keer op de witte chocolade om een ganache emulsie te maken. Roer iedere keer goed.
- Laat afkoelen tot kamertemperatuur, roer de koude resterende slagroom onder. Dek af met een folie en zet een nachtje in de ijskast.
meringues
- Klop de eiwitten op, start op een gemiddelde snelheid tot er zich strepen vormen in het schuim. Voeg dan in 3 of 4 keer de suiker toe. De snelheid mag geleidelijk hoger.
- Spatel de poedersuiker onder. Spuit 12 cirkels van ongeveer 7cm op een bakplaat met een een siliconevel of bakpapier.
- Laat 80 minuten bakken in een oven op 90°C (hete lucht).
montage en afwerking
- Klop de witte chocolade slagroom op.
- Breng een dun laagje slagroom aan op een meringue schijfje. Schik hierop 3 à 4 frambozen. Vul de gaten op met de slagroom.
- Plaats hierop een tweede meringue schijfje.
- Maskeer de zijkanten de bovenkant met de slagroom.
- Bedek de merveilleux met chocoladeschaafsel. Zet een framboos op de merveilleux.
Geniet van het lekkers, met mate